Tömegesen zárják ki az egyetemekről a tüntetéseken részt vevő diákokat

Tömegesen zárják ki az egyetemekről a tüntetéseken részt vevő diákokat

Tömegesen zárják ki a fehéroroszországi felsőoktatási intézményekből azokat a diákokat, akik részt vesznek az ellenzék "nemzeti ultimátuma" keretében tartott kormányellenes megmozdulásokon - közölte szerdán a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A tut.by független fehérorosz hírportál több tucat ilyen esetről jelentett.

Egy névtelenséget kérő diák például arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy a minszki orvosi egyetemről legalább tizenöt társát bocsátottak el, miután részt vettek az országos sztrájkakciókban. Egy diákcsoport pedig a Telegram üzenetküldőszolgálatatáson arról írt, hogy a fehérorosz művészeti egyetemről 18 társukat bocsátották el.

A fehérorosz oktatási minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére azt közölte, hogy

a hatósági engedéllyel nem rendelkező tüntetéseken részt vevő diákok kizárásakor egyedi esetekről van szó.

 

Az intézkedéseket annak nyomán hozták, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden felszólította a középiskolás és egyetemista diákok szüleit, vegyék rá gyerekeiket, hogy ne járjanak az engedély nélküli tüntetésekre.

Küldjék őket a hadseregbe, a többieket pedig tegyék ki az utcára. Hadd járkáljanak ott. De az egyetemről zárják ki őket

 

- hangoztatta Lukasenka.

Lukasenka korábban többször figyelmeztetett, hogy a nem engedélyezett tiltakozó megmozdulásokon sok a fiatal és az egyetemista. Október 20-án leváltotta három felsőfokú tanintézet rektorát, akik a diákjaik tiltakozó aktivitásának mozgatói voltak.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenkát a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre.

(MTI)