Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a rendfenntartó erők vasárnap a fehérorosz fővárosban, Minszkben, valamint az ország más településein tartott tiltakozó megmozdulásokon - számolt be a Vjaszna emberi jogi szervezet.

Honlapjukon 425 ember nevét közölték, és a tájékoztatás szerint a lista egyre bővül. Tiltakozó megmozdulások voltak egyebek között Bresztben, Bobrujszkban, Vicebszkben, Homelben és Hrodnában.

Az eseményekről tudósító újságírókat is őrizetbe vettek a hatóságok, országosan 43-at, közülük 25-öt a fővárosban.

Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztották Aljakszandr Lukasenkát.

Az Európai Unió szerint

a választás nem volt "sem tiszta, sem méltányos", Brüsszel így nem ismeri el Lukasenkát elnöknek, akárcsak számos szomszédos ország.

A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.

(MTI)