Egy évvel a tömegtüntetések után Cihanouszkaja már nem vár újabb tüntetéseket Fehéroroszországban

Egy évvel a tömegtüntetések után Cihanouszkaja már nem vár újabb tüntetéseket Fehéroroszországban

Egy évvel az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni tömegtüntetések kezdete után Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető kizárta az újabb megmozdulásokat, arra hivatkozva, hogy azok túl nagy árat követelnének - számolt be az MTI.

Joe Biden fogadta a fehérorosz ellenzéki vezetőt

Joe Biden amerikai elnök szerdán fogadta Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt és támogatásáról biztosította a demokrácia helyreállítását célzó törekvéseket és az emberi jogokat a volt szovjet tagköztársaságban "Megtiszteltetés volt számomra Cihanouszkajával találkozni a Fehér Házban. Az Egyesült Államok kiáll a fehérorosz nép mellett a demokrácia és az emberi jogok érdekében folytatott küzdelmében" - írta Twitter-oldalán az elnök.

Cihanouszkaja hangsúlyozta,

a tiltakozók évekre rács mögé kerülhetnének. Az ellenzéki politikus szerint továbbra is mobilizálni kell a társadalmat, de anélkül, hogy az embereknek az utcára kellene vonulniuk.

Az emberek biztonságának kell az első helyen állnia, húzta alá Cihanouszkaja, aki emigrációban él Litvániában. A megmozdulások „éppen elég áldozatot és összetört életet” követeltek – tette hozzá.

Az ellenzéki vezető rámutatott: nem ért véget a tiltakozás, az utcai tüntetések a mozgalomnak csak egy szeletét jelentik.

A politikus erősségként könyvelte el, hogy a fehéroroszok a nehézségek ellenére sem adták fel, és a nemzetközi közösséget is sikerült mozgósítani.

Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték. Emberi jogi aktivisták szerint több mint hatszáz politikai fogoly ül fehérorosz börtönökben. A tiltakozók elleni fellépést a nyugati országok jelentős része elítélte, és közölte azt is, hogy nem ismerik el a választás eredményét.

Ellenzékiek felakasztása volt a téma a belarusz állami tévé egyik műsorában, amiben egy magyar cég is hirdet

Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, felakasztva találtak rá egy fehérorosz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől. Vitalij Sisav - akinek eltűnését hétfőn közölték - egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője volt, amely aktívan segítette a fehérorosz hatóságok által üldözött ellenzékieket.