Az éttermek és kocsmák biztonságosak, bezárásuk pedig többet árt, mint használ.
Ezt a koronavírus-járvány miatt általánosnak nem igazán tekinthető kijelentést, a Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért (IARD) nevű nemzetközi szervezet fogalmazta meg és az Index vette észre, hogy elemzésük szerint az egész vendéglátóipari szektor mindössze a fertőzések 3 és fél százalékáért tehető felelőssé Európában.
A szövetség úgy látja, a kormányok felállítanak egy sorrendet, hogy melyek azok a szegmensek, amelyeknek mindenképp működniük kell. Mivel a munkahelyeken nem állhat meg az élet, és az oktatásnak is tovább kell folynia, az az irányelv, hogy a vendéglátásban korlátozzák leginkább az emberek érintkezését.
A fenevad.blog is ezt állapította meg, miután megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol azt a választ kapták, hogy a személyi higiéné szigorú betartásával és az éttermek megfelelő működésével minimalizálható a fertőzés kockázata.
Egy megfelelően kialakított belső vendégtér, ahol a szellőztetés, a takarítás kellő alapossággal történik, és ahol a zsúfoltság elkerülhető és amennyiben az üzemeltetők a jogszabályi és a javasolt higiénés szabályokat betartják, a kockázat minimálisra csökkenthető.
- áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelésében.
Szerda este a Hősök terén vendéglősök pincérek cukrászok szakácsok demonstráltak, mert a kormány hasonló korlátozó intézkedési nyomán a elvesztették munkájukat, és mivel többségük alkalmazott, ezért sokan már megélhetési gondokkal küzdenek.