Felfüggesztettek 34 brazil politikust

A brazil ügyészség azzal gyanúsítja őket, hogy kenőpénzben részesültek a Petrobas állami olajkonszern körüli korrupciós ügyben.

A legfőbb ügyész néhány nappal korábban 54 politikus mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Az ország eddigi legnagyobb korrupciós ügyéről lehet szó, amelyben hat építőipari cég a Petrobasszal összejátszva megrövidítette az adófizetőket, és cégvezetők, pártok és politikusok zsebébe juttatta a törvénytelenül szerzett összegeket. Az építőcégek különböző megrendelések teljesítésekor túlszámlázták a Petrobast annak vezetőivel összejátszva. Ezenkívül a közbeszerzési rendszer kijátszására kartellt hoztak létre, s így 2004 és 2014 között több száz millió reallal növelték a nyereségüket.

A legfőbb ügyészség nyomozást folytathat mások között a szenátus és a képviselőház elnöke, Renan Calheiros, illetve Eduardo Cunha ellen, mindketten a legnagyobb pártnak, Dilma Roussef államfő pártja fő koalíciós szövetségesének, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) a tagjai. Tizenkét szenátor és 22 képviselő van azok között, akik ellen nyomozás folytatható, és csak egy ellenzéki van, Antonio Anastasia szenátor.

A szövetségi ügyészség már februárban bejelentette, hogy a hat építőipari cégtől csaknem négy és fél milliárd realt (420 milliárd forint) követel, ami 319 millió real ellopott közpénzből, 3,19 milliárd real kártérítésből és 959 millió real büntetésből tevődik össze.

A Petrobras ellen 2009-ben kezdődött, s tavaly meglendült korrupciós nyomozás során már a cég több korábbi magas rangú vezetőjét őrizetbe vették hűtlen kezelés gyanújával. Egyikük, Roberto Costa decemberben vádalku keretében azt mondta, hogy az ügyben legalább 28 politikus, köztük az energiaügyi miniszter is érintett. E politikusok többsége a kormányon lévő baloldali Munkáspárt (PT) vagy a vele szövetséges PMDB-nek a tagja.