Feljelentik Balog Zoltánt a lemondását követelő reformátusok

Feljelentik Balog Zoltánt a lemondását követelő reformátusok

A kegyelmi botrányban érintett fideszes még mindig református püspök, pedig az egyházon belül is egyre többen hangoztatják, hogy méltatlanná vált pozíciójára. Most úgy döntöttek, feljelentik a zsinati bíróságon.

A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó a Baloggal szemben megfogalmazott kritikája miatt elbocsátott kántortól. Nem csak őt, hanem a Magyar Péter rendezvényén felszólaló lelkészt is Balog Zoltán miatt rúgták ki.

A csatorna információi szerint a beadványt pénteken juttatták el az egyház vezetőihez, ebben pedig azt jelzik, hogy

a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania Balog Zoltánnak.

Balog Zoltán korábbi fideszes miniszter kapcsolatban állt Novák Katalin megbuktatott államfővel. Ő tanácsolta Nováknak, hogy adjon köztársasági elnöki kegyelmet K. Endre számára, aki bűnsegédként próbálta eltussolni a bicskei gyermekotthon igazgatójának, V. Jánosnak a beteges üzelmeit. Balog tehát bűnös abban, hogy elengedték egy pedofil bűnsegédjének büntetését.

Már a fideszes pedofilbotrány után Balog lemondását követelték, de akkor csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta. Emiatt még márciusban nyílt levélben tiltakozott 24 református értelmiségi, akik „hangsúlyozottan kérik” Balog Zoltán lemondását. Hozzájuk még 105 aláíró csatlakozott – a listát a Válasz Online hozta le.

Köztük van Bod Péter Ákos közgazdász, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Balog püspöknek a szereplése megbontotta az egyházi közösséget. Nem megosztotta, hanem megbontotta. És ezzel kárt okozott annak az egyháznak, amelynek tisztségviselője. Ilyenkor áldozatot kell hozni, vissza kell lépni

– nyilatkozta az RTL-nek. Szerinte Balognak megtalálhatná a megfelelő módot, hogy máshol szolgálja az egyházát.

Zalatnay István lelkész, teológus a Balog Zoltán püspök távozását követelő nyilatkozat egyik kezdeményezője a híradónak elmondta, nem kívántak mozgalmat csinálni az ügyből, de sokan jelentkeztek, hogy egyetértenek velük, és szeretnének hozzájuk csatlakozni. Szerinte az, hogy balog még mindig püspök lehet, nagyon rossz fényt vet a református egyházra.

„Ez egy abszurd helyzet, hogy azzal keljenek fel lelkészek reggelenként, hogy nézzék a sajtót, hogy megint milyen ügy az, ami előkerült” – utalt Zalatnay István a fideszes püspök körül nem csillapodó botrányra.

(Címlapkép: Balog Zoltán református püspök 2024. január 27. MTI/Hegedüs Róbert)