A kegyelmi botrány nem ért véget: Balog miatt elmaradt az idei Református Egység Napja

A kegyelmi botrány nem ért véget: Balog miatt elmaradt az idei Református Egység Napja

A református egyházon belül hatalmas feszültséget okozott a botrányos kegyelmi ügy, na, meg Balog Zoltán érintettsége – aki nem mellesleg még a nyomatékos felszólítás ellenére sem hajlandó lemondani püspöki tisztségéről.

Határokon átívelő ünnepre készült volna az erdélyi és magyarországi vallási közösség, de a májusra tervezett eseményt lemondták – számol be a Szemlélek. A 2009 óta rendszeresen megtartott egységnap elmaradásának egyértelműen köze van a kegyelmi botrányhoz.

„Szétszakítottság, megtörtség” – Balog hazavágta szeretett egyházát

A Szemlélek szerint drámai a helyzet, és ezt az egységnap lemondása is jól példázza: keresztelőket mondanak le, sorra lépnek ki egyháztagok a reformátusok közösségéből, van, akit retorzió ér, és

olyanok is vannak, akik egészen addig felfüggesztették a református egyházat szolgáló tevékenységüket, amíg a vallási vezetők megnyugtató megoldást nem találnak a Balog Zoltán által előidézett hitelességi krízisre.

És ha már retorzió: Tarr Zoltán református lelkészt például azután bocsátották el a munkahelyéről, hogy felszólalt a Magyar Péter-féle szombati tüntetésen.

Tarrnak annyi volt a „bűne”, hogy bírálta a botrányos kegyelmi döntés megszületésében jelentős szerepet játszó fideszes püspököt, és református lelkészként felhívta a figyelmet, mennyire káros az egyház és állam összefonódása.

Ez persze még nem minden. Menczer Tamás minapi megnyilvánulásából látszik, hogyan is működnek a dologok a kormány háza táján. A Fidesz kommunikációs igazgatója Tarr Zoltán kirúgásáról így vélekedik:

"Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!"

Vagyis teljesen rendjén van, hogy embereket azért bocsátanak el, mert másként gondolkodnak, mint amit a hatalom elvár tőlük. Ezzel szemben itt van a kutyahűségű Balog, aki továbbra is püspökként páváskodhat, hiába járatta le egyházát.

Balog Zoltán lerázhatatlan kullancsként csimpaszkodik a reformátusok közösségén

Ahogy korábban beszámoltunk róla, március végén 24 református értelmiségi nyomatékosan kérte Balogot, mondjon le püspöki tisztségéről.

Lelkészek, teológusok, írók, költők, műfordítók, egyetemi oktatók, MTA doktorok közösen kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben arról írtak, hogy

a pedofilbotrányban érintett fideszes lelkész maradása tovább rombolja a református egyház hitelességét és bomlasztaná a testvéri közösséget.

Ki az, aki egy ilyen ügy és ekkora károkozás után sem hajlandó távozni? Úgy tűnik, a pedofil segítőjét segítő Balog Zoltánnak semmi sem szent, csak a saját pozíciója.

(Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)