Fellebbezésnek helye nincs! Filmre vették, kik pénzelik a gyarmatosítókat

Befektető-állam vitarendezési mechanizmus.

A multi perel, a társadalom tejel nem pusztán a témája okán egyedi - ugyanis a befektető-állam közti vitarendezési mechanizmussal nem szokás foglalkozni a fősodratú sajtóban -, hanem azért is, mert megszólaltatja azokat az embereket, akik egy-egy döntésükkel közvetlenül befolyásolják még a német gazdaságot, törvényhozást is.

Első látszatra kimért, joviális úriemberek, de nemzetközi választott-bírákként dönthetnek arról, hogy szuverén államok adófizetői kártérítést fizessenek multinacionális vállalatoknak.

S mindezt a kamerák előtt elmesélve. De miért is lennének álszerények?! Ez egy hatalmas üzlet, egy gyorsan fejlődő iparág, amely azért jött létre, mert

„mindenki arra számít, hogy a társadalomnak végül fizetnie kell".

A film készítő többek között ellátogattak New Yorkba is, egy bizonyos Selvyn Seidel ügyvéd irodájába. A férfi egy perköltség-finanszírozó, abból él, hogy szponzorokat, befektetőket keres olyan peres eljárások finanszírozásához, amely során egy multi perbe fogja a nemzetállamot a remélt profit elmaradása okán.

Ez nagy üzlet a brókernek, nagy üzlet a befektetőnek, és nagy üzlet a multinak is, kivéve persze nekünk, adófizetőknek, választópolgároknak.

De ez úgyis kiderül a filmből.

 

Jó szórakozást!