Fellélegezhetnek a sárbogárdiak: visszavonta a kormányhivatal az akkumulátorlerakó engedélyét

Fellélegezhetnek a sárbogárdiak: visszavonta a kormányhivatal az akkumulátorlerakó engedélyét

Elsőre úgy tűnhetett, hogy Sárbogárd sem ússza meg, és veszélyes akkumulátorlerakó fog üzemelni a városban. Aztán jött a Fidesz rémálma, a tenni akaró civilek és a nyilvánosság, ami meghátrálásra kényszerítette a kormányt.

Visszavonta a kormányhivatal a sárbogárdi akkumulátorlerakó január végén kiadott engedélyét az akkumulátorkereskedelemre – számolt be az RTL Híradó.

Mint arról lapunk néhány nappal ezelőtt beszámolt, bosszúból kirúgták a sárbogárdi akkumulátor-hulladéklerakó leleplezését segítő nyugdíjas biztonsági őrt, akinek az volt a bűne, hogy a nyilvánosság az ő segítségével tudta meg, hogy 10 ezer tonna selejtes akkumulátort tárolnak a volt sárbogárdi ásványvízüzem egyik raktárcsarnokában, a lakóházak közvetlen szomszédságában.

Habár egy héttel ezelőtt még mindent rendben talált a kormányhivatal és a katasztrófavédelem, vélhetően a felháborodás és a lehetséges botránytól való félelem okán a város fideszes polgármestere bejelentette, hogy azonnali hatállyal bezáratták a telephelyet.

Jellemző, hogy először persze várt a kormány, hátha elül a botrány. A múlt heti ellenőrzés során a kormányhivatal és a katasztrófavédelem a helyszíni ellenőrzéskor semmi problémát nem talált. Sőt, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a Parlamentben még azt hangoztatta, hogy „az ellenzék csak riogat”.

A RTL riportjából kiderült,

a telephelyre a januári engedély kiadása előtt, már december eleje óta hordták az akkumulátorokat.

Érdekesség egyébként, hogy Sárbogárdon az akkumulátor-hulladék tárolására engedélyt szerző Jüllich Technology Zrt. ugyanaz, amelynek a neve korábban már felmerült a gödi Samsung-gyárból elszállított és átcímkézett akkumulátor-hulladék ügyében.

A csatorna szerint egyelőre sem a kormány, sem az illetékes kormányhivatal nem árult el részleteket arról, miért zárták be a telephelyet. A sárbogárdi polgármester mindössze annyit mondott, hogy "megtévesztő adatszolgáltatásra hivatkozva vonták vissza a telep engedélyét".

(Címlapkép: Jávor Benedek/Facebook)