Felléphetne a rendészet, mégis közterületen tivornyáznak Miskolcon

A témában tartott sajtótájékoztatón Jakab Péter emlékeztetett: korábban arra hivatkozva nem intézkedtek a hatóságok, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a fellépést lehetővé tévő rendeletet. 2013 szeptemberétől a szabálysértési törvény azonban ismét lehetőséget biztosít az intézkedéshez, ennek kapcsán nyilatkozta a miskolci rendészet vezetője: bízik benne, hogy az akár 50 ezer forintos büntetés majd visszatartja a részegeskedőket.
 
Jakab szerint vissza is tartaná, ha a hatóságok élnének ezzel az eszközzel, ennek hiányában azonban
ma már nem azért gyűjtenek aláírásokat a lakók, hogy tegyenek ki a parkokba padokat, hanem azért, hogy a meglévőket is vigyék el, mert azok „nyilvános kocsmák” helyszínévé válnak.
Jakab Péter elmondta, maga is rendszeresen kér intézkedést a rendbontókkal szemben, akik sokszor gyerekek előtt tivornyáznak, vizelnek, a lakókat pedig molesztálják. A képviselőnek az a tapasztalata, hogy helyszíni bírság kiszabására soha nem kerül sor, ha pedig a rendőrség elő is állítja az elkövetőket, az ügyészség szabadon engedi őket, mondván nem veszélyesek a társadalomra.
 
A képviselő sokadszorra kérte az ügyészséget, hogy a tisztességes miskolciak jogbiztonsága érdekében ne bátorítsák a renitenseket. A rendészettől pedig elvárja, hogy
a hatástalan figyelmeztetések helyett végre éljenek a jogszabályban biztosított legnagyobb pénzbüntetés eszközével a rend helyreállítása érdekében.