Felmelegszik a Csendes-óceán - ezért kellett elmenekülni százezer embernek Paraguayban

Uruguay több régiójában is szükségállapotot hirdetettek a súlyos áradások miatt, amelyek Brazíliát sem kímélték.

Az asuncióni városi vezetés illetékesei az EFE spanyol hírügynökségnek hétfőn azt mondták, hogy az evakuáltak nagy részét, mintegy 80 ezer embert a kormány által biztosított menedékhelyeken szállásolták el, míg a többieket hozzátartozók vagy barátok fogadták be. Andrés Granje, az asuncióni polgármesteri hivatal sajtóosztályának illetékese elmondta, hogy kedden tanácskozást tartanak a főváros új vezetője, az asuncióni érsek és a katasztrófavédelmi hatóságok részvételével, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a károsultak megsegítésére. Uruguay több régiójában is szükségállapotot hirdetettek a súlyos áradások miatt, amelyek Brazíliát sem kímélték. Dilma Rousseff brazil elnök szombaton a déli Rio Grande do Sul szövetségi államban uralkodó állapotokat helikopterről tekintette meg. A térségben az utóbbi napokban 9 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A súlyos árvizeket az El Nino természetes időjárási jelenségre vezetik vissza,

amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedése nyomán kettő-hét évente érezhető, és miközben szárazsággal fenyegeti Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát, áradásokat okoz Dél-Amerikában.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint idén az utóbbi 65 év három legerősebb El Nino jelenségének egyikével kell számolni. Az El Nino általában október és január között éri el maximális erejét, a jelenség okozta szélsőséges időjárás még gyakran kitart az első negyedévben, mielőtt lecsendesedik.