A budapestiek havi 500-1000 forintot fizetnének egy fizetős hírportálért

A budapestiek havi 500-1000 forintot fizetnének egy fizetős hírportálért

Az Opinio piackutató applikációval végzett reprezentatív felmérés szerint a budapestiek 80 százaléka vevő lenne a fizetős hírportálok világára, viszont kevesebb, mint a felük lenne hajlandó fizetni is értük.

A vállalat augusztus 17-19. között végezte a kutatást a 18-59 éves budapesti, okostelefonnal rendelkező lakosság körében, kor, nem és iskolai végzettség szerint.

Ennek nagy részéből a férfiak vennék ki a részüket, náluk jellemzőbb, hogy a független sajtóért fizetnének, míg a nők bizonytalanok ebben a kérdésben. Generációkat nézve, az X generáció mutatja a legnagyobb fizetési hajlandóságot, de a legfiatalabb Z generáció több mint fele nem zárja ki, hogy a pénztárcájába nyúlna egy hírportál kedvéért.

Mennyi az annyi?

A felmérésből megtudjuk, hogy átlagban havi 500-1000 forint közötti összeget költenének egy hírportál teljes tartalmának böngészéséért cserébe. Viszont a 40-49 közötti korosztály akár 5000 forinttal is hozzájárulna egy lap működéséhez. Az ő korosztályuk a legnyitottabbak a felvetésre, így csak 28 százalékuk mondta, hogy egyáltalán nem fizetne tartalomért, 6 százalék pedig még nem tudta eldönteni. A felvetés az 1964 előtt születettek körében a legnépszerűtlenebb, 68 százalékuk egyáltalán nem hajlandó hírtartalomért cserébe fizetni, de ez érthető is, hiszen a többségüket nem különösebben hozza lázba az internet világa.

Az érettségivel és diplomával rendelkezők fizetnének inkább

Az Opinio kutatása szerint minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb az esély rá, hogy nagyobb összeget is fizetne a tartalomért. A nyolc általános iskolát végzett és a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők közül nem volt olyan, aki áldozna 1000-2000 forintot egy fizetős online portál anyagaiért. Míg az érettségivel vagy diplomával rendelkezők nagy része igen.

(hang.hu)