Csak munkavégzés miatt és kivételes esetben hagyhatják el otthonaikat az oltatlanok Felső-Ausztriában és Salzburgban

Csak munkavégzés miatt és kivételes esetben hagyhatják el otthonaikat az oltatlanok Felső-Ausztriában és Salzburgban

November 15-től csak kivételes esetben hagyhatják el a lakásaikat Felső-Ausztriában és Salzburgban azok, akik nincsenek beoltva koronavírus ellen vagy nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy felgyógyultak a betegségből – számolt be az osztrák közszolgálati médiára hivatkozva a 24.hu.

Az érintettek csak munkavégzés, az alapellátás biztosítása (például bevásárlás) vagy sportolás céljából mehetnek el otthonról, konditerembe azonban nem mehetnek, mivel az zárt térben van, így edzeni csak szabadtéren tudnak.

A rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd, hogy az érintettek betartják-e a korlátozásokat.

Felső-Ausztriában egyébként december 6-ig nem lehet rendezvényeket tartani, kivéve a „professzionális művészeti és sportrendezvényeket”. Kötelező lesz a beltéri maszkviselés, a diszkók és az éjszakai bárok december 6-ig zárva tartanak.

Az adventi vásárokat megrendezik, de ott is kötelező lesz a maszkviselés, és helyben nem lehet sem ételt, sem italt fogyasztani.

Az ORF megjegyzi, hogy a védettséggel nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozás a szövetségi kormány intézkedési tervének legmagasabb szintje és célja, hogy az intenzív ágyak terheltségét a kritikus szint alatt tartsa.

Azt egyelőre nem tudni, hogy más tartományokban is bevezetnek-e hasonló intézkedéseket.