A felsőoktatás csak a gazdagok kiváltsága? - pénz nélkül nehéz továbbtanulni

Sok vidéki nem engedheti meg magának a lakhatási és tanulmányi költségeket. 

A Jobbik szerint egyszerre kétségbeejtő és felháborító az a tény, hogy Magyarországon jelenleg nem a szorgalom és a tudás, hanem az anyagi háttér határozza meg, hogy ki tud továbbtanulni. Különösen nagy hátrány sújtja ilyen téren a vidéki fiatalokat, akik Budapesten vagy másik nagyvárosban szeretnék folytatni tanulmányaikat, ugyanis a helyben lakó társaikkal szemben őket a tanulmányi költségeken túl súlyos lakhatási, utazási és a megélhetési költségek is terhelik.

A Jobbik évek óta hangsúlyozza, hogy a kormánynak érdemi lépésekkel kellene segíteni a fiatalokat, hiszen ez a generáció teljesen elhagyatottnak érzi magát, ezért is gondolkodik több mint egyharmaduk az elvándorlásban - áll a párt által csütörtökön kiadott közleményben.

"Az a baj, hogy nem ügyekért állunk ki, hanem folyamatosan egymás ellen harcolunk"

Kalandvágy vagy menekülés? Nincsen pénz vagy nincsen szabadság? Azzal sem vagyunk teljesen tisztában, hogy hány honfitársunk hagyta el az országot az elmúlt években. Bár statisztikáink vannak róla, de a valós adatok nagyban eltérhetnek ezektől. Arról azonban egyáltalán nincs tudomásunk, hogy ezek az emberek miért próbálnak Magyarország helyett külföldön boldogulni, csupán találgathatunk.

Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke úgy véli, szomorú, hogy miközben a propaganda az ország gyarapodását szajkózza, addig a kormány nem szánt pénzt elegendő kollégium építésére, illetve a meglévők fejlesztésére és nem emelte a 10 éve stagnáló hallgatói ösztöndíjakat sem. 

"Elszomorító, hogy a kormány tétlenül nézi az évek óta tartó albérletár-robbanást, az egyetemeken ellenben növelte az önköltséges felsőoktatási szakok számát." 

A Fidesznek mindösszesen egy válasza van a hallgatók nehéz helyzetére: vegyék fel a diákhitelt, adósítsák el magukat. Ebből azonban nagyon sok fiatal nem kér, így vagy bele se vágnak a felsőoktatási tanulmányaikba vagy ha igen, akkor mellette dolgozni kényszerülnek, ami rontja a tanulmányi eredményüket.

A Jobbik azt ígéri, kormányon kiemelten fog foglalkozni a jövő generációjával, meg fogják teremteni az itthoni boldoguláshoz szükséges feltételeket. A kollégiumfejlesztések, a hallgatói és egyéb ösztöndíjak emelése, a reális albérletárak elérése, a térítésmentes felsőoktatási helyek növelése mind-mind olyan lépései lesznek a Jobbik-kormánynak, amelyek segíteni fogják tehetséges fiatalok kibontakozását és itthoni boldogulását.