Megszavazta a parlament a CEU-t elüldöző törvény módosítását

Megszavazta a parlament a CEU-t elüldöző törvény módosítását

Mint ismert, a kormány a felsőoktatási törvény azon részére adott be módosítót, ami a CEU-t távozásra kényszerítette Budapestről. A Semjén Zsolt által benyújtott indítvány előadója Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ennek lényege: korrigálni a törvényben az Európai Unió által kifogásolt elemeket.

Az eredeti törvénymódosítást 2017. április 4-én szavazta meg a parlament, majd három héttel később az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ők ugyanis úgy vélik, a törvény korlátozza a szolgáltatásnyújtás, valamint a letelepedés szabadságát. E perben döntött 2020 őszén az Európai Unió Bírósága, az ítélet alapján pedig ténylegesen több ponton nem felelt meg a törvény az uniós irányelveknek.

Az eredeti törvény szerint az a külföldi egyetem működhet hazánkban, amely a székhelye szerinti országban működő, illetve ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül.

Az új módosítás szerint pedig az Európai Gazdasági Térségen kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzést, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, képzése a magyar felsőoktatási intézményekével egyenértékű, írja a Telex.

A CEU a kedden a kormány által elfogadott törvénymódosításra úgy reagált:

A lex CEU módosítása nem változtat Magyarországon a CEU helyzetén, ezért az egyetem Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit

Hozzátették:

Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon, és a döntést bizonyára a legmagasabb szinteken hozzák majd meg. A magyar kormány eddig is világossá tette, hogy mire akarja használni a hatalmát. Elüldöztek egy intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi értékeit követi, és helyette meghívtak egy intézményt, amely a Kínai Kommunista Párt abszolút irányítása alatt áll.