Felújított szovjet emlékművet avattak Somogy vármegyében

Felújított szovjet emlékművet avattak Somogy vármegyében

A Gazprom támogatásával adták át Nagybajomban a második világháborúban meghalt orosz katonáknak emléket állító, régi-új emlékművet.

Ünnepélyesen átadták azt a szovjet emlékművet, amelynek felújítása 2023 elején kezdődött orosz támogatással Nagybajomban. A 444.hu azt írja, az utat kétmillió forint értékben – az orosz Gazprom támogatásával – a Somogy Temetkezési Kft. építette fel. Magát a frissen felavatott emlékművet Kadar Ioann pravoszláv pap áldotta meg, és az ünnepség végeztével az orosz, belorusz, kazah, azerbajdzsáni delegáció tagjai koszorúkat és virágokat helyeztek el. A jeles Somogy vármegyei eseményről videó is megjelent az X (egykori Twitter) felületén.

A hányattatott sorsú, nyolc méter magas emlékmű mögötti temetőben egyes kutatások szerint több ezer szovjet katona nyugszik – idézi fel az emlékmű történelmi hátterét az Index.

Az Oroszországi Föderáció nagykövetségének követtanácsosa, Garibian Tigran köszöntőjében arról beszélt, a most megújult emlékmű mellett 1396 szovjet katona nyugszik méltó körülmények között, akik a második világháború során vesztették életüket.

Korábban az emlékműnek is kijutott a történelem viharaiból:

többször megrongálták, leverték róla a díszítőelemeket és a címert, de a betonba vésett orosz feliratot és a magyar nyelvű márványtáblát sem kímélték. Ráadásul a szovjet katona szobrát is lefejezték.

(Címlapkép: Szovjet emlékmű avatása Nagybajomban - X)