National Catholic Register: Ferenc pápa nem akar találkozni sem Orbánnal, sem Áderrel

National Catholic Register: Ferenc pápa nem akar találkozni sem Orbánnal, sem Áderrel

A National Catholic Register egyházi újság szerint diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása, s értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktorral, sem pedig Áder Jánossal. A lap vatikáni, illetve magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére.

A Register egy jól értesült budapesti forrása szerint:

Egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak.

A lap úgy tudja, a pápát a legfrissebb programterv szerint Budapestre érkezése után a reptérről a világkongresszus egyik helyszínére, a Hősök terére vinnék, a zárómise után pedig egyből tovább is indulna Pozsonyba.

A Register szerint egyébként már amikor tavaly először felmerült a magyarországi látogatás ötlete, Ferenc pápa akkor világossá tette: csak és kizárólag a világkongresszust kívánja felkeresni, egyébként nem tervez magyarországi látogatást.