Lengyel lapok: Ferenc pápa azért nem találkozik Orbánnal, mert nem tetszik neki a menekültpolitikája

Lengyel lapok: Ferenc pápa azért nem találkozik Orbánnal, mert nem tetszik neki a menekültpolitikája

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a National Catholic Register egyházi újság szerint diplomáciai feszültségeket okozhat Ferenc pápa tervezett magyarországi látogatása, s értesüléseik szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató egyházfő budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktorral, sem pedig Áder Jánossal. A lap vatikáni, illetve magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére.

Több lengyel újságban is arról írnak - szemlézi a Telex -, hogy a pápa a miniszterelnök menekültpolitikája miatt nem szeretne vele találkozni. 

A wPolityce szerint Ferenc pápa nem elégedett Orbán és a magyar katolikus püspökök bánásmódjával a menekülteket illetően, miközben Orbán Viktor a keresztény értékrend védelmét hangsúlyozza. A cikk említést tesz arról is, hogy egy hete Semjén Zsolt, illetve Erdő Péter bíboros is a Vatikánba utazott a pápa meggyőzése érdekében.

A Gazeta már arról számolt be, hogy a pápa rövid magyarországi látogatása azért is lehet igen-igen kellemetlen Orbánnak, mert az itteni pár órás időtöltését követően Szlovákiába utazik, ahol 3 napot tölt majd el. Lengyel források szerint mindez elég nagy pofon lenne a magyar miniszterelnök számára a választások előtt egy esztendővel. 

A lapok egyébként arról is írnak, a pápa a választások közelsége miatt sem szeretné a találkozót, ugyanis nem akar befolyással lenni a politikai erőviszonyokra.