Több százezer embert várnak Ferenc pápa április végi, Kossuth téri szentmiséjére

Több százezer embert várnak Ferenc pápa április végi, Kossuth téri szentmiséjére

Több százezer embert várnak Ferenc pápa április 30-i, Kossuth téri szentmiséjére – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerdán az MTI-nek.

Erdő Péter közölte, húszezer ülőhelyet tudnak biztosítani a Kossuth téren, de a téren állva és a környező utcákban összesen több százezer ember is részt vehet a pápai szentmisén.

„Várjuk a híveket, zarándokokat határon innen és túlról” – mondta a bíboros, aki remélte, hogy szélesebb rétegekhez is eljut a pápai szentmise.

A pápalátogatás második napján, szombat este a Papp László Sportarénában Ferenc pápa körülbelül 15 ezer fiatallal találkozik majd. Egyházmegyénként érkeznek majd a katolikus iskolák és egyéb közösségek delegációi.

Erdő Péter azt mondta, a püspöki konferencia jövő hét elején beszéli meg, hogy melyik egyházmegyéből hány fiatal vehet részt az eseményen.

A bíboros szerint a Szent István-bazilikában és a Rózsák terén lévő Szent Erzsébet-templomban tartott találkozókon a templomok befogadóképessége miatt korlátozott lesz a résztvevők száma, de a templomok előtti téren kivetítőn követni lehet majd az eseményeket. Amikor pedig Ferenc pápa kilép a templomból, ha nem is lehet majd személyesen beszélgetni vele, valamilyen formában lesz lehetőségük a híveknek személyesen üdvözölni őt.

A bíboros a fiataloktól és minden hívőtől azt kérte, készülve a találkozóra, minden szentmise végén közösen kérjék Isten kegyelmét, hogy a Szentatya látogatása „valóban lelki megújulás forrása legyen”. Ehhez a püspöki konferencia kiad egy imádságot is – tette hozzá.

A bíboros kiemelte: a „fiatalokat különösen hívjuk” a szombat esti találkozóra a Szentatyával a Papp László Sportarénába és a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmisére. Az ő felkészülésük fontos eleme, hogy az idei nagyböjtöt és húsvét ünnepét „komoly figyelemmel és lelkiséggel éljék át”, hogy ezzel az élménnyel megerősödve találkozhassanak Ferenc pápával – tette hozzá Erdő Péter.

Ferenc pápa április 28-30. között látogat Magyarországra.