Ferenc pápa mégsem fogadta el a sarló-kalapácsos keresztet

Ferenc hivatalba lépése óta arról híres, hogy szereti áthágni a különböző korlátokat, megkérdőjelezni a tabukat. Sokan rajonganak érte ezért, mások kifogásolják, hogy sokszor mintha csak a népszerűséghajhászás vezetné a "médiapápát". 
 
Az azonban még legkeményebb kritikusait is meglepte, hogy Morales elmebeteg "ajándékát" elfogadta. A sok millió keresztény (és nem keresztény) ember meggyilkolásáért, és meghurcolásáért felelős szélsőbaloldali ideológia jelképére Krisztus testét helyezni annyira perverz gondolat, hogy nem csak a konzervatív, de a liberálisabb katolikusok nagy része megrökönyödött rajta. 
 
Pár nap elteltével azonban most kiderült, hogy a média - nem először - ismét meglehetősen féloldalasan "tájékoztatott" a pápáról. Ferenc ugyanis udvariasan, de egyértelműen visszautasította  sarló-kalapácsos feszületet, világosan értésére adva Moralesnek, hogy 
"Ez nem helyes gondolat."
A félreértésekhez persze - szintén nem először - a Vatikán elképesztően béna kommunikációja is hozzájárult. Federico Lombardi szentszéki szóvivő  a botrány kirobbanása után azt magyarázta, hogy a feszületet tervező jezsuita Luis Espinalt a jobboldali diktatúra fegyveresei ölték meg, mert "a szabadságért és az igazságosságért küzdött".  „Rendtársai elmesélték, hogy ezzel a jelképpel nem egy ideológia mellett akart kiállni, hanem a párbeszédre való nyitottságot akarta megjeleníteni, amelyet fontos volt gyakorolni abban a történelmi időben mindenkivel, aki az ország szabadságáért és az igazságosságért tevékenykedett… Ezt a jelképet úgy kell értelmezni, hogy tudni kell az eredetét, tudni kell, milyen korban született” – tette hozzá.
 
A remek szóvivő csak azt felejtette el megemlíteni, hogy Ferenc pápa nem így értelmezte a beteg "jelképet", és nem is fogadta el ajándékként.