Orbán a sekrestyében

Orbán a sekrestyében

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Közzétették Ferenc pápa budapesti programját. Ahogy az sejthető volt, a katolikus világ legfontosabb találkozójának, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak csúcsát jelentő Statio Orbis szentmise előtt mégis találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János államfővel.

Fideszes körökben máris megy az önelégült kárörvendés: „Látjátok, libernyákok, Viktor olyan fontos, hogy még a pápával is találkozik!” (Nagyvonalúan megfeledkezve arról, hogy épp Orbán álkeresztény megmondóemberei gyalázták a katolikus egyházfőt néhány hete, Bayer „demens vénemberezése” pedig beégett a köztudatba.)

Aki kicsit is beleszagolt már a diplomácia „művészetébe” (mert itt tényleg minden nüansznyi mozzanatnak szimbolikája van), annak napnál világosabb, hogy jelen állás szerint

Orbán és Áder találkozása Ferenc pápával nem minősül diplomáciai eseménynek.

Diplomáciailag ez nemhogy nem hivatalos látogatás, de munka-, illetve villámlátogatásnak sem minősíthető. Ugyanis a Szentszék által kibocsátott bulletin arról tanúskodik, hogy míg Ferenc pápa beszédet fog mondani a püspöki karral, illetve a magyarországi egyházak ökumenikus tanácsának képviselőivel és Magyarország zsidó közösségeivel folytatott beszélgetést követően, addig

Orbánnal és Áderrel folytatott megbeszélés után a Szentszék által kiadott agenda szerint pápai beszédre nem kerül sor.

Sőt, jelen állás szerint nincs arra mutató jel sem, hogy Pietro Parolin bíboros-államtitkár, a Vatikán diplomáciai vezetője (gyakorlatilag külügyminisztere) elkísérje a Szentatyát Budapestre, pedig amikor Áder meghívta Ferenc pápát, akkor a meghívás egyúttal Parolin bíborosnak is szólt.

Ferenc pápa tehát leszáll a repülővel, a Hősök terére hajtat, majd

a számára fontos találkozók eredményéről – melybe az Orbánnal és Áderrel folytatott megbeszélés nem tartozik bele – tájékoztatja a sajtót.

Utána szentmisét celebrál, elimádkozza az Úrangyalát, majd hivatalos látogatásra utazik Szlovákiába.

Ferenc pápa mint Vatikán állam vezetője hazánkba jön, de nem látogat el sem a Sándor-palotába, sem a Karmelitába. Helyette az ország két legfontosabb vezetőjének kell onnan lejönnie a Szépművészeti Múzeumba, hogy félórát beszélgethessenek Őszentségével. Nevezzük nevén a dolgot:

Orbán és Áder a szentmise előtt betérhet a sekrestyébe. Ennyi!

Ami után nemhogy közös sajtótájékoztató vagy pápai beszéd nem várható, de talán még közös sajtónyilatkozatot sem adnak ki.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Erdő Péter tehát úgy lenyomta Orbánt és Ádert, mint postáskisasszony a bélyeget. A bíboros atya számára óriási egyházdiplomáciai siker, hogy a katolikus egyházfő személyesen látogatja meg a katolikus világ legfontosabb eseményét (ilyenre utoljára 2000-ben volt példa, de az az eucharisztikus kongresszus „hazai pályán”, Rómában volt), viszont Orbánék számára diplomáciai kudarc, hogy az ország két vezetőjével folytatott félórás beszélgetést a Vatikán első embere egy további szóra sem méltatja.

Mi, hívők várjuk Ferenc pápát, Krisztus földi helytartóját. És csak remélni merjük, hogy a politikai vezetők a diplomáciai buktát nem kívánják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ellen fordítani. Mert az szó szerint égbekiáltó bűn lenne.