Washington Post: a pápa számára az Orbánnal való találkozás elkerülhetetlen protokoll volt

Washington Post: a pápa számára az Orbánnal való találkozás elkerülhetetlen protokoll volt

Vasárnap találkozott Ferenc pápa és a magyar kormány miniszterelnöke, Orbán Viktor. A Washington Post szerint a katolikus egyházfő fontos üzenetet küldött a több tízezer érdeklődő számára, amikor arról beszélt, hogy nyújtsuk ki kezünket mindenki felé. 

„Az a kívánságom, hogy te is ilyen legyél: nyitott, gyökeres és megfontolt”

- mondta Ferenc Pápa a szabadtéri szentmise alkalmával.

A lap szerint ezzel a pápa egy óvatos, de annál erősebb üzenetet küldött a magyar kormánynak azzal, hogy kifejezte, a segítségnyújtás megtagadása nem járható út egy keresztény számára. Vélhetően Ferenc pápa így üzent Orbán Viktor felé, aki vele szemben ellentétes elveket vall.

„A kereszt arra buzdít bennünket, hogy gyökereinket tartsuk szilárdnak, de ne feledkezzünk meg azokról a férfiakról és nőkről sem, akik bajba jutottak"

- hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

A Washington Post rámutat, hogy a pápa számára az Orbánnal való találkozás elkerülhetetlen protokoll volt. Budapestre jött, hogy megünnepelje egy ecuharisztikus kongresszus záró miséjét, és ilyenkor nem kerülheti meg az ország politikai vezetőivel való találkozást. Orbán számára a találkozó fontos cselekedet volt - egy pápát fogadott, akinek eltérő elképzelései vannak ugyan Európáról, ugyanakkor tiszteletet tanúsított, hogy ezzel a katolikus szavazói kedvében járjon.

Az amerikai lap szerint a találkozó tartalmazott néhány „kínos pillanatot". Mikor Ferenc pápa megérkezett a Szépművészeti Múzeumba, akkor a vatikáni kamerákat rögtön az elején lekapcsolták. Miután a találkozó körülbelül 40 perccel később véget ért, Orbán Viktor gyorsan megosztott egy fényképet, amelyen a pápával beszélget, és azt írta, hogy megkérte a pápát, hogy „ne hagyja elpusztulni a keresztény Magyarországot”.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Ezzel szemben a vatikáni sajtó ilyesmit nem említ, csupán arról számol be, hogy 

az értekezlet, amelyen Áder János magyar elnök is részt vett, szívélyes volt, s olyan kérdéseket érintett, mint a magyar egyház helyzete vagy a családok védelme.

Ferenc pápa az elkövetkező napokban teljes körű állami látogatást tesz Szlovákiában, és három éjszakát tölt ott. Néhány vatikáni megfigyelő szándékos cselekedetnek értelmezte azt, hogy Magyarország csupán ilyen kevés időt tölt. A Vatikán az utazás előtt igyekezett elmagyarázni, hogy Ferenc kizárólag egyetlen vallási eseményre, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra látogat el Budapestre, majd folytatja útja nagy részét.

Fábry Kornél, a kongresszus főtitkára újságírókkal beszélgetve elmondta, hogy sok magyar kezdetben „haragudott” az utazás rövidségére, de később megértették az okát. Budapesten találkozott az egyházfő Magyarország püspökeivel, valamint más vallások, köztük a hazai zsidóság képviselőivel is. Az első ilyen találkozón a katolikus püspökökkel a migrációra hivatkozva idézte az evangéliumot -

„Szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket”.

Később, több vallási felekezet előtt is figyelmeztetett arra, hogy az antiszemitizmus fenyegetése „még mindig fennáll Európában és más helyeken is.”.

A pápai gép fedélzetén tartózkodó újságírók beszámolói szerint Ferenc jó hangulatban jelent meg a napkelte előtti Rómából való repülés során. Később is megamaradt a jókedve, hiszen amikor amikor a vallási vezetőkhöz fordult, inkább ülve maradt, és tréfásan bocsánatot kért.

„Elnézést, de már nem vagyok 15 éves"

- mondta tréfásan.