Ferenc pápa keveset beszélt Orbánnal, a migráció még csak szóba se került

Ferenc pápa keveset beszélt Orbánnal, a migráció még csak szóba se került

A Magyar Hang munkatársa is részt vehetett a pápai különgépen tartott sajtókonferencián, ahol a hetilap beszámolója szerint több magyar témájú kérdést is kapott a szentatya az újságíróktól.

A lap szerint Ferenc pápa az általában igen diplomatikus vatikáni kommunikációhoz mérve meglehetősen nyíltan válaszolt a kérdésekre. A spanyol El País kérdése ugyan utalt a pápa és Orbán Viktor ellentétére a migráció kapcsán, azonban Ferenc pápa válaszában többször is kihangsúlyozta, hogy inkább csak Magyarország elnökével – Áder Jánossal beszélgetett, de valóban ott volt a kormányfő (Orbán Viktor nevét nem ejtette ki) és a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt is. A katolikus egyházfő megemlítette, hogy Áder Jánossal harmadszorra találkozott, de elsősorban a környezetvédelemről cseréltek eszmét, és meglepődött, hogy a magyaroknak mennyire fontos a környezetvédelem.

A szentatya úgy fogalmazott, hogy a közjogi méltóságokkal a találkozó elég hosszú volt, 35 percig tartott, és Áderrel beszélgetett végig, Orbán és a miniszterelnök-helyettes pedig néha kiegészítették ezt. 

A szentatya azt is elmondta az újságíróknak, ő kérdezett rá a magyar elnöknél, hogy Magyarországon mennyi az átlagéletkor, mert aggódik a „népesedési tél” miatt. Áder János erre reagálva mesélt Ferenc pápának a magyar családtámogatási jogszabályokról, amely „segít a fiatal pároknak, hogy összeházasodjanak és gyerekeik lehessenek”. 

A pápa elmondása szerint e ponton kapcsolódott be a beszélgetésbe Orbán és a miniszterelnök-helyettes, akik „hozzátettek valamit ahhoz”, az Áder által elmondottakhoz. Majd ismét visszatértek a természetvédelmi kérdésekhez.