Ferenc pápa: Az ukránok mai szenvedése a sztálini időkben elszenvedett éhínséghez hasonlít

Ferenc pápa: Az ukránok mai szenvedése a sztálini időkben elszenvedett éhínséghez hasonlít

Az ukránul holodomornak, éhínségnek nevezett történelmi időszakhoz hasonlította a mai ukrajnai lakosság helyzetét Ferenc pápa szerdán.

Az ukránul holodomornak, éhínségnek nevezett történelmi időszakhoz hasonlította a mai ukrajnai lakosság helyzetét Ferenc pápa szerdán az általános audiencián elmondott beszédében - számolt be az MTI.

A katolikus egyházfő arra kérte az audiencián résztvevőket: 

imádkozzanak azért, hogy vége legyen minden háborúnak a világon, kiváltképpen a "szeretett és mártír ukrán nép borzalmas szenvedései" enyhüljenek.

A pápa emlékeztetett arra, hogy szombaton lesz az 1932-33-as "borzalmas népirtás", Ukrajnára vonatkozóan és ukránul a holodomor évfordulója. Felidézte, hogy a mesterségesen, éheztetéssel előidézett népirtást Sztálin vitte véghez szerte a Szovjetunióban, különösen Ukrajnában.

Az egyházfő imára szólított fel a "genocídium áldozataiért és a számos ukránért, gyermekekért, nőkért, idősekért, akik ma szenvedik el az agresszió mártíromságát".

A kijevi parlament 2006. november 28-án fogadta el azt a törvényt, amellyel az éhínség éveit az ukrán nép ellen elkövetett népirtásnak nyilvánította.