A Bloomberg szerint Orbán egyik embere ajánlatot tett a ferihegyi reptér megvásárlására

A Bloomberg szerint Orbán egyik embere ajánlatot tett a ferihegyi reptér megvásárlására

Tudvalevő, hogy a miniszterelnök már régóta szeretné magyar kézben tudni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-t.

Úgy tűnik, éppen kapóra jött a koronavírus-járvány: a Bloomberg ugyanis azt írja, hogy miután a pandémia drasztikusan csökkentette a reptér értékét, a kormányfő szövetségesei, köztük a részben állami tulajdonban lévő Mol Nyrt. ajánlatot nyújtottak be a Budapest Airport Zrt. külföldi tulajdonosainak.

A lap szerint a magyar konzorcium - aminek a Mol is tagja - egy üzletembert bízott meg az ajánlattétellel, azt viszont nem tudni, vajon mekkora összeget kínáltak a cégért, ahogy arról sem, Orbánnak konkrétan milyen szerepe lehet az üzletben.

A Budapest Airport Zrt. jelenlegi tulajdonosai, az AviAlliance, a Malton (a szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata), valamint egy kanadai nyugdíjalap, a Caisse de dépôt et placement du Québec, akik azonban nem tervezik a reptér eladását.

A lap emlékeztet, Orbán évek óta szeretné kivásárolni a Budapest Airport Zrt. részvényeseit a cégből. Ezt stratégiai jelentőségűnek tartja, mert az energia- és a médiaszektorban már elérte céljait.

A Budapest Airport Zrt. egyébként az elmúlt években óriási nyereséget termelt, bevételei három év alatt 43 százalékkal 331 millió euróra nőttek 2019-re.