Fiatalok blokkolják a forgalmat Belgrádban, tiltakozásul a vélt választási csalások ellen

Fiatalok blokkolják a forgalmat Belgrádban, tiltakozásul a vélt választási csalások ellen

A főleg egyetemistákból álló tömeg 24 órás blokádot hirdetett Szerbia fővárosában, ahol a választási eredmények felülvizsgálatát követelik.

Fiatalok vonultak Belgrád belvárosának utcáira péntek délben, hogy ellehetetlenítsék a forgalmat, tiltakozásul a december 17-i előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon szerintük elkövetett csalások ellen - írja az MTI.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a főként egyetemistákból álló tömeg 24 órás blokádot hirdetett a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak is otthont adó belvárosi utcában annak érdekében, hogy rákényszerítse a tárcát,

vizsgálja felül a választási eredményeket.

A tervek szerint a fiatalokhoz szombat délben a ProGlas nevű, értelmiségiekből álló civil kezdeményezés tagjai és szimpatizánsai is csatlakoznak.

A tüntetők sátrakat és büféket állítottak a minisztériumhoz vezető utakra, ezzel is jelezve, hogy nem kívánnak elmozdulni a helyükről.

A tiltakozók legfőbb követelése, hogy a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium ellenőrizze a választói névjegyzéket, hogy kiderüljön, vannak-e rajta fiktív szavazók, vagyis a névjegyzék tartalmazza-e elhunytak vagy tartósan külföldön élők neveit. A felülvizsgálatra a tüntetők szerint azért van szükség, mert úgy vélik, a december 17-i választáson ezeket a fiktív szavazatokat a kormányzó Szerb Haladó Párt kapta, megnyerve ezzel a választást minden szinten.

Az ellenzéki tiltakozás már a voksolás másnapján megkezdődött, a demonstráció élére pedig a Szerbia az erőszak ellen nevű választói lista képviselői álltak, akik a második helyen végeztek a választáson. Az országos választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának megszerzésével, míg a második a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az Erőszak Ellen elnevezésű listája lett a szavazatok 23,69 százalékával.

A Szerbia az Erőszak Ellen lista legismertebb politikusa, Marinika Tepic tizenkét napja folytat éhségsztrájkot a választás megismétlését követelve.

A pénteki tüntetés résztvevői szerint az ellenzéki politikusoknak nem kellene elfogadniuk a választás eredményeit, és nem lenne szabad átvenniük a megbízóleveleiket, mert azzal legitimálják a választási folyamatot.

Ismert, a szerb ellenzék a december 17-i választásokon elkövetett szavazatlopással és csalással vádolja a győztes kormánypártot, emiatt a napokban több ezren kezdtek tüntetni a szerb fővárosban. A rendőrség azóta legalább 35 embert őrizetbe vett, és könnygázt is bevetettek.

(Címlapkép: Ellenzéki tüntetők a belgrádi önkormányzat épülete előtt 2023. december 24-én. MTI/AP/Darko Vojinovic)