A Fővárosi Közgyűlés elutasította a kvótát, de a visszatoloncolásokat és a menekülttáborokat nem

Úgy tűnik, hogy a Fidesz szerint a visszatoloncolások és a menekülttáborok nem zavarnák a lakosság mindennapi életvitelét.

A Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett javaslat elfogadásával a közgyűlés kimondta: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, mivel az ellentétes Magyarország, így Budapest főváros érdekeivel.

A döntéssel továbbá a fővárosi önkormányzat egyetértését és támogatását fejezte ki a kormányának "az illegális bevándorlással szembeni, Magyarország védelme érdekében tett intézkedéseivel kapcsolatban".

A javaslatot 21 igen szavazattal, 5 nem (az MSZP, az LMP és a DK képviselői nem támogatták) voks ellenében fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Tokody Marcell, a Jobbik képviselője támogatta a javaslatot, amelyhez azonban kiegészítést nyújtott be: Budapest nyilvánítsa ki, hogy területén sem ideiglenes, sem állandó menekülttábort nem kíván létesíteni, és a visszatoloncolásokból sem kér. Módosító javaslatát a testület nem támogatta. Tarlós István jelezte: „elvileg egyetértenek” a jobbikos módosítóval, de a javaslatban foglaltakra „nincs közgyűlési kompetencia”.

Ez azonban eléggé gyenge kifogásnak tűnik, miután a testület a kötelező bevándorlási kvótáról szavazott. Ráadásul a fideszes beadványban az szerepelt: „az illegális bevándorlás kérdése az önkormányzatokat is kihívás elé állítja, elsősorban azzal, hogy a területén élő lakosság zavartalan mindennapi életvitelét, közszolgáltatásokkal való ellátását a krízishelyzetben is biztosítania kell”. Úgy tűnik, hogy a Fidesz szerint, a visszatoloncolások és a menekülttáborok nem zavarnák a lakosság mindennapi életvitelét.

A főváros XVII. kerületében a fideszes városvezetés nem egyszerűen a „kompetencia hiányával” magyarázta, hogy kétszer sem volt hajlandó elutasítani a visszatoloncolások és a menekülttáborok létesítésének a lehetőségét, hanem egyszerűen csak lehazugozták a Jobbikot. Január 28-án a XVII. kerület képviselő-testületének többsége elfogadta a Fidesz javaslatát a kötelező bevándorlási kvóták elutasításáról, de a jobbikos kiegészítést a visszatoloncolások és az idegenrendészeti objektumok létesítésének elutasításáról azonban nem. A Jobbik a március 17-i XVII. kerületi testületi ülésre újra benyújtotta a javaslatot, de Riz Levente polgármester levetette a napirendről (bővebben itt olvashat az ügy előzményeiről). A IX. kerületben azonban ellenérv és lehazugozás nélkül is elfogadták a jobbikos kiegészítést.