Publicus Intézet: Fej fej mellett az egységes ellenzék és a Fidesz

Publicus Intézet: Fej fej mellett az egységes ellenzék és a Fidesz

A lehető legszorosabban alakul a vasárnapi választás kampánya, a Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért listája is a biztos szavazó pártválasztók 47 százalékénak voksára számíthat - írja a Népszava a Publicus Intézet felmérésére hivatkozva. Mindez meglepőnek tűnhet annak tükrében, hogy az elmúlt időszak felmérései - beleértve a Publicust is - szoros eredményt mutattak, de döntetlent egyetlen közvélemény-kutatás sem hozott ki.

Ugyanakkor a választóknak van egy 5-7 százalékos csoportja, amely a kampány utolsó pillanatában dönti el, hogy elmegy-e szavazni, illetve ha igen, akkor kire fog voksolni. A választás előtti utolsó mérésből az is kiolvasható, hogy az ellenzéki szavazók mozgósítottsága, részvételi szándéka öt százalékponttal magasabb, mint a kormánypártoké. Míg a részvétel rekordmagas lehet vasárnap: A megkérdezettek 76 százaléka biztosan elmegy voksolni, további 9 százalék pedig valószínűleg x-el majd.

A teljes szavazókört nézve a fidesz 35, míg az Egységben Magyarországért 33 százalékon áll, a bizonytalanok aránya pedig 28 százalék.