Fidesz-MSZP haveri mutyi keretében építhetik be a Kopaszi-gátat

Az új tulajdonosok beépíthetik a Kopaszi-gátat, ráadásul az egyikük fideszes, míg másikuk mszp-s körökhöz köthető. Ha pénzről van szó, nincs anyázás.

Budapest egyik legszebb pihenőhelyét, a XI. kerületi Kopaszi-gát egy részét lakóparkokkal és irodákkal építené be az új tulajdonos, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Kft. Az Orbán Viktor kormányfővel kiváló kapcsolatot ápoló, s egyben a Videoton focicsapatának tulajdonosa 51 százalékos részesedésének megvásárlásához ismét az állami tulajdonú Eximbank adhat 16,5 milliárd forintos támogatást, ahogyan azt tették Andy Vajna kormánybiztos esetében is a TV2 felvásárlása esetében 6,7 milliárdos értékben.

Túl közel a tűzhöz

Felmerült, hogy a kormány által bevezetett „10+10 milliós támogatásként” elhíresült szociális intézkedéshez illeszkedve épülhetnek majd új lakások a Kopaszi-gáton, ami ezzel jelenlegi formáját és értékét elvesztheti, bár a tulajdonosok szerint csak az üres részeken dolgoznának, és a fővárosiak továbbra is odamehetnének. Novák Előd, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja szerint elfogadhatatlan a terület beépítése, s felháborító, hogy a kormány a demográfiai válságot kezelő intézkedésekkor is saját érdekkörének kedvez. Megjegyezte, ugyan ilyen helyzet állt elő az illegális bevándorlás megállításáért felépített határzárnál is, amit több esetben is kétséges összegekért húztak fel.

Novák Előd felhívta a figyelmet egy Fidesz-MSZP-s szálra is: Garancsi István 51 százalékos tulajdonrésze mellett ugyanis a másik 49 százalék a River Dunainvest Kft.-n keresztül a Bajnai Gordon volt miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Wallis egykori tranzakciós igazgatójáé, Kóbor Miklósé. Így lényegében mindkét tulajdonos egy-egy (volt vagy jelenlegi) kormányfő bizalmasa. A jobbikos képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy ilyen körök húzzanak hasznot az otthonteremtési támogatásokból.

Örül a volt szocialista polgármester

A képviselő különösen felháborítónak nevezte, hogy Molnár Gyula korábbi XI. kerületi MSZP-s polgármester üdvözölte a Kopaszi-gát „közös, fideszes-mszp-s gazdasági holdudvarba való átjátszását, államilag támogatott hitelből”. Molnár Gyulát másodfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Kopaszi-gát egy részének magánkézbe való átjátszása miatt, majd végül a Kúrián felmentették. Érdekesség, hogy a felmentést hozó büntetőbíró korábban az MSZP alkotmánybíró-jelöltje volt.

A Jobbik kormányra kerülve hadat üzen a politikusbűnözésnek, a közös mutyinak nyilvánosságot fog biztosítani, és a felelősöket elszámoltatja – közölte az alelnök, aki az üggyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnököt is kérdőre fogja vonni.