Településenként kevesebb, mint 15 millió forinttal szúrják ki a Magyar Falu Program nyerteseinek szemét

Településenként kevesebb, mint 15 millió forinttal szúrják ki a Magyar Falu Program nyerteseinek szemét

"Az ötezres lélekszám alatti kistelepülések kicsivel több mint 21 milliárd forintot vehettek kézhez a Magyar Falu Program 75 milliárd forintos, az életminőséget javító beruházásokat támogató keretéből"

- mondta az MTI szerint Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus emlékeztetett, a kormány idén indította el a Magyar Falu Programot, amely a kistelepülések fejlődését, népességmegtartó erejének növelését célozza. A kabinet szándéka, hogy az intézkedés ciklusokon átívelően működjön, ennek érdekében 2020-ra is az ideinek megfelelő, 150 milliárd forintot különített el a programra - fejtette ki.

Elmondta, ugyan a népességcsökkenés a legkisebb településeken érezteti legjobban hatását, a kormány a 2010 után bevezetett családtámogatási intézkedések elemzésével mégis arra a következtetésre jutott, hogy a fiatalok körében népszerű a falusias életforma.

"A kabinet célja ezért annak elérése, hogy a városban vagy faluban történő letelepedés kérdése ne életminőségek, hanem életstílusok közötti választás legyen"

- hangsúlyozta Orbán Balázs.

A kormány képviselője közölte, a kistelepülések életminőségének javítására az idén 75 milliárd forintot szánnak 15 alprogram keretében, amelyből 14 esetében már le is zárták a pályázati időszakot.

Orbán Balázs tájékoztatása alapján eddig négy alprogramban, több mint

21 milliárd forint értékben történtek meg a kifizetések, összesen 1454 településnek, ami azt jelenti, hogy egy-egy falu kevesebb, mint 15 millió forintot kapott.

Az államtitkár közölte, a kistelepülések életminőségét javító programpontokban összesen 10713 pályázat érkezett, amelyek közül 1398-at egyházi pályázók nyújtottak be. A pályázatokból szolgálati lakások, bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, belterületi utak és járdák, sportparkok, temetők, valamint önkormányzati és egyházi közösségi terek épülhetnek, vagy újulhatnak meg - emlékeztetett.

Orbán Balázs kitért arra is, a Magyar Falu Program egészét tekintve eddig az érintett települések 96 százaléka adott be pályázatot, 55 százalékuk pedig már rendelkezik legalább egy nyertes pályázattal.

Dübörög a sikerpropaganda: mesés összegeket nyernek a Magyar Falu Programban a kistelepülések

A sok pályázó és a sok nyertes igazolja a Magyar Falu Program sikerét, illetve azt, hogy valós igényekhez igazodó pályázatok jelentek meg a program keretében - mondta az MTI szerint a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Veszprém megyei Bakonynánán tartott sajtótájékoztatóján.