Fideszes törvényjavaslat: a pártalapítványok gazdasági tevékenységet is folytathatnának

Törvénnyel garantálná a kormány, hogy a pártalapítványok kiegészítő jelleggel gazdasági-vállalkozási tevékenységet is folytathassanak – vette észre a hvg.hu az erről szóló törvényjavaslatot, melyet kedden késő este nyújtott be az Országgyűlésnek Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő.

Az alapítvány céljai megvalósítása érdekében, kiegészítő jelleggel, céljaival közvetlenül összefüggő és azt nem veszélyeztető gazdasági-vállalkozási tevékenységet végezhet, elkülönített számviteli nyilvántartás alapján.

– ezzel a bekezdéssel egészítené ki a pártalapítványokat érintő törvényeket a módosítás.

Továbbá a törvénymódosítás értelmében gazdasági-vállalkozási tevékenységnek minősül a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vagy azt eredményező, üzletszerűen végzett gazdasági tevékenység, kivéve

  • az adomány (ajándék) elfogadását,
  • a pénzeszközök betétbe, értékpapírba, társasági részesedésbe történő elhelyezését,
  • az ingatlan megszerzését, használatának átengedését és átruházását.

Ugyanakkor a beterjesztett javaslat egyértelműsíti a pártalapítványok beszámolási szabályai és a számviteli szabályok megfelelő alkalmazásának kötelezettségét is.

A szóban forgó törvény július 1-én lép hatályba, amennyiben az Országgyűlés megszavazza azt.

Több mint 800 millióért vett irodát a Fidesz pártalapítványa Brüsszel egyik frekventált helyén

Megkezdte külföldi terjeszkedését a Fidesz pártalapítványa - tudta meg a HVG. Ezúttal egy patinás, százéves ház teljes emeletével bővült a Fidesz pártalapítványának ingatlanportfóliója szeptemberben. A lap szerint az irodák Brüsszel egyik legfrekventáltabb pontján, az unió főterének is nevezett Schuman téren vannak.