Kötvénybiznisz: Akár egy életre is szólhat a letelepedési engedély

Úgy tűnik, a fideszes politikusok most sem mondtak igazat.

Az öt éves határidő csak technikai jellegű "akadály"

Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter arra hivatkozva állítottak valótlanságot, hogy a letelepedési engedélyt igazoló okmány öt évig érvényes,

ami azonban meghosszabbítható, tehát ez lényegében csak egy technikai aktus.

Lázár János szerint az okirat "meghosszabbítható, na persze ha erre az állam engedélyt ad", ám a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint a jogszabály egyértelműen fogalmaz:

az okmány lejárta esetén a hazai hatóságoknak nincsen mérlegelési joguk.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nem mérlegelheti, nem vizsgálhatja felül érdemben a letelepedési engedély feltételeit minden öt év elteltével, hanem automatikusan öt évvel meghosszabbítja az okmányt, ha annak tulajdonosa ezt igényli.

"Ha a hatóság felülvizsgálhatná a letelepedési engedély teljesülésének feltételeit, akkor az erre vonatkozó eljárást külön nevesítené a jogszabály, vagy az szerepelne a jogszabályban, hogy 'meghosszabbíthatja'"

- közölte Somogyvári Zoltán, a Helsinki Bizottság jogásza a lappal.

Kit ver át a palánkon a kormány?

Mint a hetilap információiból kiderül, a BÁH szerint egyébként sincs különbség aközött, hogy valaki gyorsított eljárással vagy hagyományos úton – többéves legális magyarországi tartózkodással – szerzi meg a letelepedési engedélyt.

Ezt a jogosultságot csak olyan esetben vonhatja vissza a hatóság, ha valaki például bűncselekményt követ el.

Érdekes továbbá, hogy a letelepedési engedélyt az idegenrendészeti hatóság visszavonhatja, ha az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek olyan jelentősen megváltoztak, hogy ez az engedély kiadását már kizárná, feltéve, hogy az engedély kiadásától számítva öt év még nem telt el.

Felmerül a kérdés:

az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek a kötvények esetleges kivezetésével vajon kellő mértékben megváltozottnak tekinthetők-e?

Ha igen, akkor a kormány lényegében átverte a kötvényvásárlókat, hiszen ők abban a tudatban vették meg az engedélyt, hogy életük végéig megtarthatják.

Ha nem, akkor pedig a magyar embereket sikerült ismét csőbe húzniuk.

Megindult a roham! Úgy veszik a letelepedési kötvényeket, mintha nem lenne holnap

A lap szerint ellepték a letelepedési kötvényeket igénylők a helyi ügynökséget, különösen a kínaiak, de a hivatalos adatokban ez még nem jelent meg. Ugyanakkor a külföldiek befizetése és az állampapírok lejegyzése között másfél hónapos is lehet az átfutási idő, tehát novemberre vagy a karácsonyfa alá megkaphatjuk az aktuális statisztikai adatokat.