A Fidesz-szavazók szerint nagyobb probléma a "genderlobbi", mint az elszabadult infláció vagy az egészségügy állapota

A Fidesz-szavazók szerint nagyobb probléma a "genderlobbi", mint az elszabadult infláció vagy az egészségügy állapota

A választók összessége az egészségügy helyzetét tekinti ma Magyarországon a legsúlyosabb gondnak, azonban a Fidesz-szavazókat az inflációnál, a korrupciónál és az egészségügynél sokkal jobban aggasztja a bevándorlás és a genderlobbi - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Závecz Research végzett a 24.hu megbízásából.

A felmérés két részből állt: először a válaszadóknak spontán kellett felsorolniuk azt a három problémát, amit a legégetőbbnek gondolnak, itt az egészségügy végzett az élen (45 százalék), ezt követte az infláció és magas árak (38 százalék), valamint az életszínvonal és megélhetés (35 százalék). 

A kutatás másik részében már előre meghatározott témákat kellett osztályozni egy 1-től 5-ig tartó skálán, hogy mennyire jelentenek valós problémát ezek a válaszadó megítélése szerint. Ezek voltak a lehetőségek: infláció, korrupció, bevándorlás, külkapcsolatok, alacsony bérek és nyugdíjak, egészségügy, illetve genderlobbi.

A legmagasabb pontszámot ebben az esetben is az egészségügy kapta (4,2), a lista végén pedig a bevándorlás (3,5), valamint a genderlobbi (3,2) következik, azonban ha csak a Fidesz-szavazókat nézzük, akkor azt látjuk, hogy őket a bevándorlás (4,4) és a genderlobbi (4) is sokkal jobban aggasztja, mint az infláció, a korrupció vagy egészségügy helyzete (3,6). 

Az Egységben Magyarországért szavazói a legsúlyosabb problémának az egészségügyet és a korrupciót (4,7) látják, ezt követi az infláció (4,6), majd az alacsony bér- és nyugdíjszínvonal (4,4), de a más listára szavazók és a pártnélküliek is előbbre sorolnak minden más problémát, mint a genderlobbit.

Az adatfelvétel 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő volt, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják.