Figyelmeztetést kapott Észak-Korea

Washington és Szöul óva intette Phenjant az újabb provokációktól.

Ashton Carter és Han Min Ku részvételével Szöulban tartották a két szövetséges ország szokásos évi biztonsági megbeszélését.

Az ezt követően kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a két állam szükség esetén közösen lép fel a phenjani fenyegetéssel szemben.

A két miniszter egyúttal megerősítette, hogy Washington és Szöul folytatni fogja a Phenjan által rendszeresen bírált közös hadgyakorlatokat.

A közlemény szerint az utóbbi évek történései - köztük a Csonan dél-koreai hadihajó Észak-Koreának tulajdonított 2010-es elsüllyesztése, a Jongpjong dél-koreai sziget elleni észak-koreai tüzérségi támadás, valamint a Phenjan által végrehajtott 2012-es rakéta- és 2013-as atomkísérletek - miatt gyengült a biztonság a régióban.

Az Egyesült Államok 28 500 katonát állomásoztat Dél-Koreában. A dél-koreai titkosszolgálat értékelése szerint Észak-Korea egy újabb nukleáris kísérletre készül, dél-koreai képviselők nemrég tett nyilatkozata szerint viszont nincsenek arra utaló jelek, hogy egy ilyen kísérlet a küszöbön állna.