Finnország sem marad ki a jóból: ők is kaptak még pár bevándorlót

Az Európai Bizottság hétfőn közölte, a Törökországból az Európai Unió területére történő áttelepítés megkezdéséhez 43 szíriait választottak ki, közülük 32 személyt Németországba, további 11-et Finnországba szállítanak. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint kedden szíriai menekültek újabb csoportja érkezik Hollandiába.

Hanna Kautto, a finn bevándorlási szolgálat munkatársa közölte, a három családból származó, 11 szíriai menekült repülőgéppel megérkezett hétfőn Finnországba. Tisztségviselők elmondták, ideiglenesen egy befogadóállomáson helyezik el őket, amíg nem találnak nekik megfelelő szállást az ország területén.

[fb_pages_codes:immigration]

Finnország idén 750 menekült befogadásába egyezett bele az Európai Unió által meghatározott, önkéntes alapon működő, a Közel-Keletről az európai közösség területére érkezett menekültek igazságosabb elosztására létrehozott kvótarendszer alapján.

Tavaly decemberben Helsinki úgy döntött, hogy a kvótarendszer keretében elsősorban a polgárháború sújtotta Szíriából érkezőkre összpontosít. A finn belügyi tárca tisztségviselői azt mondták, egyelőre nem világos, hogy a szíriai menekültek milyen arányban szerepelnek majd az évenkénti kvótában.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba.

A megegyezés értelmében az EU-tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.