Finnország bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz, Svédország hamarosan követheti a példáját

Finnország bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz, Svédország hamarosan követheti a példáját

Finnország csütörtökön várhatóan bejelenti, hogy csatlakozik a NATO-hoz, ezt követően nem sokkal pedig Svédország is követi a példáját - számolt be róla a Guardian diplomatákra és tisztviselőkre hivatkozva.

A NATO-szövetségesek arra számítanak, hogy mindkét ország gyorsan megkapja a tagságot, Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban „súlyos katonai és politikai következményekkel” fenyegetőzött ebben az esetben.

Finnország és Svédország májusban együtt kérelmezheti a NATO-csatlakozást

Finnország és Svédország májusban együtt nyújtja be NATO-csatlakozási kérelmét - jelentette az Iltalehti című finn és az Expressen című svéd lap a témához közel álló forrásokra hivatkozva hétfőn. Bár a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta mindkét észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, a két ország korábban kifejezetten ellenezte a csatlakozást, amelyet a közvélemény sem támogatott az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindulása előtt.


Frissítés:

Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök közös nyilatkozatában már be is jelentette, hogy Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot.