Fizessünk, hogy életben hagyjanak?

A gyarmat.wordpress.com kiemeli, hogy a Joseph Stiglitz, a Világbank volt vezető közgazdásza az elmúlt hónapokban többször is bírálta a csendes-óceáni, illetve annak ikertestvérét, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) is, többek között úgy fogalmazott, hogy
ezek nem is a (szabad) kereskedelemről szólnak,
sőt a különböző lobbi érdekek miatt, inkább csak gátolják azt.
 
Egyébiránt, mivel a Nobel-díjas közgazdász egyik szakterülete a társadalmi egyenlőtlenség, a görög válság kapcsán is felemelte a hangját.
 
Stiglitz nem olyan rég viszont a Demokracy Now! egyik adásában szerepelt, ahol mások mellett arra emlékeztette a nézőket, hogy az egyezményen keresztül a dohányforgalmazó cégek be fogják perelni a kereskedelmet korlátozó országokat (vö.: leszokásra biztató kampány), az elmaradt profit okán. Erre egyébként több precedens is volt már, elég ha csak a Philip Morris ámokfutására gondolunk; áldozata volt Ausztrália és Uruguay is.

 
A cég pereskedésének kiváltó oka egyébiránt ugyanaz a figyelemfelkeltő illusztráció volt, ami a hazánkban vásárolható cigarettásdobozokon is szerepel.
 
A TTP szövege már nyilvános, erről egyébként az Alfahír számolt be elsőként és nagyjából egyedüliként is, és az elfogadott szövegből például hiányzik - hihetetlen módon - a környezet-, éghajlatvédelem kifejezés.
 
Így azon természetkárosító cégek előtt is megnyílik a befektető és állam közti vitarendezési mechanizmus (ISDS) biztosította pereskedés, amelyek szerencsésebb helyzetben bírságra számítanának.
 
Gondoljunk csak a jelenleg is pusztító indonéziai erdőtüzekre!

Azért égetik fel az őserdőt (azokkal az orangutánokkal együtt, amelyek egyébiránt nagy népszerűségnek örvendenek a nyugati állatkertekben is), hogy pálmaolaj ültetvényeket telepítsenek a természetes növényzet helyet.

A pálmaolaj bizniszt pedig nyugati bankok finanszírozzák - kör ezzel bezárult.
 
Tehát, ahelyett, hogy a “szennyező fizet” elvét alkalmaznánk, és a cégek megfizetnék az okozott környezeti kárt vagy az egészségi károkat (több millió dollárt), ha a TPP (és a TTIP) hatályba lép,
nekünk kell azért fizetni, hogy ezek a szennyező cégek ne öljenek meg minket.
Hát, ez felháborító! – mondta Stiglitz.