Enyhén csökkent a lakossági fizetőképesség az előző negyedévhez képest

Enyhén csökkent a lakossági fizetőképesség az előző negyedévhez képest

A lakosság fizetőképessége az előző negyedévhez képest 8 százalékkal csökkent, a tavalyi év azonos időszakában látott adatnál azonban 14 százalékkal magasabb - derül ki az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport és a GKI gazdaságkutató intézet indexéből, amelyről csütörtökön tájékoztatták az MTI-t.

A közleményben kiemelték: 

az index értéke az idei harmadik negyedévben átlagosan 43,33 pont volt. A negyedéven belül csökkenő tendenciát mutatott a lakossági fizetőképesség, mivel az időszak végére 42,8 százalékos volt az érték 

- tették hozzá.

Deszpot Károly, az Intrum kereskedelmi és fejlesztési igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy az előző negyedévhez képest látott csökkenés oka elsősorban az infláció. Az infláció mellett a fizetőképesség csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy a korábbi tartalékolás után újra növekszik a háztartások fogyasztása, ennek szintje ma már eléri a pandémia előtti évét.

A beharangozott adókedvezmények, a nyugdíjemelés és a minimálbér növelése miatt várhatóan a jövő évig tovább növekszik a fogyasztás, ugyanakkor a hitelmoratórium szűkítése némileg visszafogja a növekedést, illetve pénzügyi differenciálódást eredményez - hangsúlyozta az igazgató utalva arra, hogy az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.

220 ezer lakossági, 3 ezer vállalati hitelszerződésre kérték a moratórium meghosszabbítását

220 ezer lakossági és 3 ezer vállalati hitelszerződésre kérték a bankok ügyfelei a törlesztési moratórium meghosszabbítását november 1-jétől. Ennek okán a korábbi 23 százalékról mindössze 4 százalékra csökkent a teljes lakossági és vállalati hitelállomány arányában a fizetési haladékban érintett hitelek összege - közölte becslését a Portfolio megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank.

A szakember szerint nemzetgazdasági szinten jelenleg elsősorban a külső eladósodás jelent kockázatot, hiszen a negatív reálkamat miatt a háztartások egyre kevesebb állampapírt vásárolnak.

Emellett a GDP-adatról továbbra is nehéz megbízható előrejelzést készíteni, mivel még mindig kiszámíthatatlan, mennyire súlyos hatással lesz a gazdaságra a járvány negyedik hulláma

- tette hozzá.

A fizetőképességi index olyan mutatókból áll össze, mint a jövedelmek értéke, az adósságállomány és a háztartások pénzügyi vagyona. Minél magasabb az Intrum fizetőképességi index értéke, annál jobban képes a lakosság fizetési kötelezettségeit teljesíteni. A fizetőképességi index szoros összefüggést mutat a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a bankrendszerben lévő hitel-nagyságokkal.

Az Intrum Európa 24 országában van jelen, központja Svédországban található, részvényeit a Nasdaq Stockholm tőzsdén jegyzik.