Foci: lesz Felvidék-Székelyföld válogatott derbi

Felvidéknek olyan labdarúgó válogatottja lesz, mint Monacónak.

Először a csallokoz.com számolt be a Felvidéki Labdarúgó Egyesület létrehozásáról.  A szervezet alelnöke, a jogászként dolgozó Nagy Dávid elárulta, az alapötletet a Felvidéki Labdarúgó Bajnokság adta.

„Úgy gondoltuk, hogy a bajnokságban focizó ügyes játékosokból össze lehetne hozni egy válogatottat.” Az egyesület az F.L.E. név alatt van regisztrálva a belügyminisztériumnál, polgári társulás formájában, dunaszerdahelyi székhellyel.

Az FLE a regisztrációs folyamatokkal párhuzamosan felvette a kapcsolatot a ConIFA-val, a Független Labdarúgó Szövetségek Konföderációjával.

A ConIFA egy nemzetközi szervezet, amelynek tagjai régiók, nemzeti vagy etnikai kisebbségek futball válogatottjai. Lényegében a nem szuverén államok FIFA-ja. Tagjai többek között: Monaco, Észak-Ciprus, Québec, Kurdisztán, Isle on Man, Dél-Oszétia, Székelyföld.

A szervezet barátságos meccseken kívül szervez Európa- és Világbajnokságot is. Meccseit rendszeresen élő televíziós közvetítésen keresztül lehet követni.

A válogatottak meccsei ezreket vonzanak a stadionokban a világ minden pontján. A ConIFA-val való tárgyalás eredményeként, napirendre került az FLE teljes jogú tagként való felvétele. Így a Felvidéki Labdarúgó Egyesület, a Székelyföldi Labdarúgó Egyesületet követve második magyar tagja lehet a ConIFA-nak.


A két labdarúgó szövetség együttműködésbe kezdett, így Felvidék először a Székelyföldi LE-vel mérkőzhet meg.