22 százalékkal csökkent augusztusban a hazai földgázfelhasználás, nyolc éve nem volt ilyen alacsony

22 százalékkal csökkent augusztusban a hazai földgázfelhasználás, nyolc éve nem volt ilyen alacsony

Augusztusban a hazai földgáz felhasználás 22 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, ami így az elmúlt nyolc év legalacsonyabb értéke - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb riportja alapján kedden az MTI-vel.

Kiemelték: a tovább növekvő szerb beszállítás mellett a hazai tárolókba 10 százalékkal több gáz került augusztusban az előző hónaphoz képest. A töltöttségi szint elérte a 62,5 százalékot, ami jelentősen meghaladja az uniós elvárást

- fűzték hozzá.

Felidézték, hogy döntően az Északi Áramlat leállításával kapcsolatos hírek hatására augusztusban a földgáz spot árak tovább emelkedtek. A júliusi megawattóránkénti 200 euró körüli szintről az árak a hónap közepén néhány napra 310 euró fölé is kerültek a napi termék piacán.

A határidős árak is követték a spot árak emelkedését, a következő havi termék esetében megawattóránként 340 euróig szökött fel az árjegyzés, a 2023-as éves termék pedig majdnem 200 euróig emelkedett - tájékoztattak.

Az LNG forrásokért folytatott versenyben az európai piacok továbbra is jelentős felárat fizetnek az ázsiai piacokhoz képest: augusztus végén megawattóránként 80 euróig emelkedett az árkülönbözet - mutattak rá.

A MEKH közlése szerint az európai piacra érkező földgáz import az előző évinél 5 százalékkal alacsonyabb volt, az előző hónaphoz képest pedig 6 százalékkal csökkent a napi átlagos volumen.

Az LNG szállítás 9 százalékkal volt alacsonyabb a júliusinál.

Az orosz forrás a júliusi alacsony szinthez képest is további 6 százalékkal csökkent - részletezték. Az Északi Áramlat vezetéken a szállítás a kapacitás 20 százaléka körüli szinten maradt a hónapban, azonban 31-én teljesen leállt. A Török Áramlat vált az orosz gáz legfontosabb szállítási útvonalává, a szállítás éves alapon 17 százalékkal, havi alapon 2 százalékkal bővült - olvasható a hivatal közleményében.