5,7-es erősségű földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát péntek este, meghalt egy 28 éves nő

5,7-es erősségű földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát péntek este, meghalt egy 28 éves nő

A rengés epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre volt északkeletre, fészke pedig 5 kilométeres mélységben. Magyarországon is érezhető volt, főként Pécs és Komló térségében.

Pénteken késő este 5,7-es erősségű földrengés volt Bosznia-Hercegovinában az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet mérése szerint - írja az MTI.

A földrengés következtében egy 28 éves nő meghalt, miután a Mostar alatt fekvő Stolacban szikla zuhant egy házra. Kórházba vitték, de ott már nem tudtak segíteni rajta.

Több sérültről is van hír, sokaknál pánikroham jelentkezett a történtek miatt. A helyi hatóságok szerint több épület beomlott Stolac, Ljubinje és Mostar városában.

A rengés epicentruma Ljubinje településtől 14 kilométerre volt északkeletre, fészke pedig 5 kilométeres mélységben.

A földrengést az egész Balkánon érezni lehetett, tudósítók beszámolói szerint Belgrádban, Zágrábban és Szkopjéban, az epicentrumtól több mint 400 kilométeres távolságban is észlelték a nagyjából 20 másodpercig tartó földmozgást. Később több kisebb utórengést is érezhettek a környéken élők.

A Balkán-félszigeten gyakoriak a földrengések. Horvátország középső részén 2020 decemberében 6,4-es erősségű földrengés volt, akkor hét ember meghalt, és több száz ház megrongálódott. Komoly károkat okozott 2020 márciusában egy 5,3-es erősségű rengés is Zágrábban. Albániában pedig több mint ötvenen haltak meg 2019 novemberében egy 6,4-es erősségű földmozgás következtében.

Frissítés: Magyarországon is érezhető volt az a földrengés

Magyarországon is érezhető volt az a földrengés, amely Bosznia-Hercegovina déli részét rázta meg, egy ember halálát és többnek a sérülését okozva péntek éjjel - tájékoztatta a Kövesligethy Radó szeizmológiai obszervatórium az MTI-t.

Gyarmati Anett szeizmológus azt írta: a boszniai földrengés péntek este, tizenegy óra után keletkezett hét kilométeres mélységben Bosznia-Hercegovinában. A földmozgás a Richter-féle skála szerint 6-os volt - írta a Mostar és Dubrovnik között fekvő Ljubinje városa környékén történt jelenségről.

A földrengést a Magyarországon élők egy része is érezte az obszervatórium on-line szeizmológiai állomásainak mérései szerint a Dunától nyugatra eső országrészekben, főként Pécs és Komló térségében, de károkról nem érkezett bejelentés az intézményhez

- közölte.