Jobbik: a földvásárló magántőkealap is a fideszes elit kezére juttatná a közvagyont

Jobbik: a földvásárló magántőkealap is a fideszes elit kezére juttatná a közvagyont

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa szerint

messziről bűzlik és rengeteg kérdést vet fel

a kormányzat azon terve, hogy egy magántőkealap létrehozásával az állam újabb, immár külföldi földvásárlásokba kezdene. Egy múlt péntek este megjelent kormányhatározat arról ír, ezzel kívánják megteremteni „a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”. A tőkealapot 400 millió euró keretösszeggel hozzák létre, ennek 70 százalékát biztosítja a központi költségvetés állja. Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek ellenére miért magántőkealap a formája, és hogy az így megvásárolt földbirtokok hogyan lesznek hazai agrárcégek földjei.

Állami pénzből jön létre a magántőkealap, ami külföldi termőföldeket vásárol majd fel

Létrejön "a Magyar Állam nevében a Termőföld Magántőkealap, amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait" - szúrta ki a HVG egy péntek este megjelent határozatban. Az alapkezelőt az Eximbank Zrt. szakmai támogatása mellett kell kiválasztania a külgazdasági és külügyminiszternek.

Magyar Zoltán a közösségi médiában közzétett posztjában viszont arra emlékeztet,

az a kormány, ami az állami föld megvédésével kampányolt, elherdálta azt,

ezért joggal véli úgy,

az adófizetők pénzéből vásárolt földek ismét a fideszes elitnél fognak kikötni.

Az agrárpolitikus szerint a magántőkealap létrehozása illeszkedik abba a lépéssorozatba, mellyel a Fidesz felkészül egy választási vereségre, és a hátralevő hónapokban „igyekszik a lehető legtöbb közpénzt és nemzeti vagyont átjátszani saját kézre”.