Jöhet a cégek termőföldvásárlása?

Első körben a családi gazdaságok kaphatnak jogi személyiséget.

„Trójai falónak” nevezi a G7 gazdasági szakportál, hogy Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magyar Időkben azt nyilatkozta: „A működési formák sokfélesége miatt a piac átláthatatlan, nehéz banki finanszírozáshoz jutni.” Ezért önálló jogi személyiséget szeretnének adni a családi gazdaságoknak úgy, hogy a jelenlegi adókedvezményüket fenntarthassák.

A szaklap szerint ezzel a jogszabály-módosítással ágyaznának meg annak, hogy a jövőben a cégek is vásárolhassanak termőföldet. Ami ma még tilos, a földtörvény ugyanis nagyon megnehezíti, hogy magánvállalatok földet vásárolhassanak. (Külföldiek esetében a Fidesz-kormány egy trükköt alkalmazott: csak az EU-n kívüli magánszemély minősül külföldinek, így unión belüli nem magyar állampolgár a magyarokkal azonos feltételekkel vásárolhat magyar termőföldet.) Jelenleg ahhoz, hogy egy cég magyar termőföldet használhasson, nem ritkán több évtizedes hosszúságú bérleti szerződéstkell kötnie.

A jogszabály-változás végigvitele azonban hosszadalmas folyamat, ugyanis – emlékeztet a G7 – erre a fideszes terminológia szerinti „brüsszeli bürokratáknak” is rá kell bólintaniuk. Ha viszont a családi gazdaságok jogi személyiséget kapnak, az elvileg megnyithatja az utat a cégek földvásárlásának liberalizációja előtt. Mivel ha ez bekövetkezik, akkor vagy nem vehetnek többet a gazdák földet a vállalkozásukon keresztül, vagy megváltoztatják a jogszabályt és feloldják a céges termőföldvásárlás tilalmát. Ami megint csak a tőkeerősebb vállalkozásoknak fog kedvezni. A portál szerint elég valószínű, hogy a bérelt területek is gazdát cserélnek, és az esetleges újabb állami földprivatizáción sem kell majd strómanok mögé bújni.