Folytatódnak a harcok a Gázai övezet déli részén, újabb menekültáradat indult Rafah felé

Folytatódnak a harcok a Gázai övezet déli részén, újabb menekültáradat indult Rafah felé

Mindeközben Katar bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki a héten Doha közvetítői szerepét kifogásolta.

Folytatódtak a harcok csütörtökre virradóra a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, az izraeli hadsereg (IDF) felszólította az ott élőket, induljanak tovább a várostól délebbre található Rafah felé. Mindeközben Katar bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki a héten Doha közvetítői szerepét kifogásolta.

Asraf al-Kidra, az övezet egészségügyi minisztériumának szóvivője azt mondta, legkevesebb 50 palesztin halt meg Hán-Júniszban az utóbbi 24 órában. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió úgy tudja, a város esz-Szatr el-Garbí negyedét ért támadásban életét vesztette két gyerek is.

Az MTI azt írja:

Helyszíni beszámolók és az internetre feltett videófelvételek szerint a harcok dúlta Hán-Júszniszból és környékéről máris újabb menekültáradat indult az egyiptomi határon található Rafah felé, sokan azonban emlékeztetnek arra, hogy az oda vezető utak is veszélyesek.

Az IDF bejelentette, vizsgálatot indít az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) hán-júniszi központja ellen szerdán végrehajtott csapása ügyében. A hadsereg közleményben tudatta, hogy máris kizárták a légicsapást és a tüzérségi támadást is, hozzátéve, elképzelhető, hogy "a csapás a Hamász támadásának eredménye volt".

Az UNRWA létesítménye elleni, kilenc halottal járó támadást az Egyesült Államok is elítélte. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig felszólította a szemben álló feleket, tegyenek meg mindent a világszervezet központjainak védelméért.

Mindeközben Katar felszólalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli 12-es csatorna televízió által kedden kiszivárogtatott nyilatkozata miatt, melyben a kormányfő - a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet fogságából kiszabadult túszokkal rendezett találkozóján - "problematikusnak" nevezte Doha közvetítői szerepét.

"Nincsenek illúzióim velük kapcsolatban... - hallható a felvételen - Meglennének az eszközeik, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra (...) Elvégre ők pénzelik (a Hamászt)" - mondta Netanjahu.

Mádzsid el-Anszári, a katari külügyminisztérium szóvivője felelőtlennek és destruktívnak minősítette a miniszterelnök szavait és emlékeztetett arra, hogy novemberben éppen katari közvetítéssel szabadult ki izraeli túszok egy csoportja Gázából.

A szóban forgó felvételen Netanjahu bírálta továbbá az Egyesült Államok és Katar között született, a Katarban lévő amerikai támaszpont működésének meghosszabbításáról szóló egyezményt is.

"Ahelyett, hogy Katar az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai kapcsolatait venné célba, az izraeli kormányfő remélhetőleg a túszok kiszabadításával foglalkozik majd" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban a szóvivő.

Mindeközben Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter csütörtökön Katart tette felelőssé a Hamász és más fegyveres csoportok Izrael ellen október 7-én elkövetett támadásáért.

"Katar az az ország, amely támogatja és pénzeli a terrorizmust" - jelentette ki a tárcavezető az X-en, a Hamász "keresztapjának" nevezve az Öböl-menti országot, leszögezve: Doha "nagy mértékben felelős a Hamász mészárlásaiért".

"Egy dolog biztos: Katarnak semmilyen formában nem lesz köze ahhoz, mi történik Gázával a háború után" - szögezte le Szmotrics.

Szmotrics január elején - az izraeli kormány több más miniszterével, köztük Itamar Bengvír nemzetvédelmi miniszterrel - azt hangoztatta, hogy ismét izraeli telepeket kell létrehozni az övezetben, illetve hogy ösztönözni kell a gázai palesztinok "önkéntes kivándorlását".

(Címlapkép: Izrael szárazföldi és légi offenzívája miatt otthonukból elmenekült palesztinok izraeli felszólításra távoznak a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborból az egyiptomi határnál levő Rafahba 2024. január 23-án. MTI/EPA/Haiszam Imad)