Kilenc év fegyházra ítélték azt a férfit, aki nyakon szúrt egy nőt az 1-es villamoson

Kilenc év fegyházra ítélték azt a férfit, aki nyakon szúrt egy nőt az 1-es villamoson

Másodfokon kilenc év fegyházra súlyosították annak a férfinek a büntetését, aki két éve az 1-es villamoson nyakon szúrt egy utast

- közölte a Fővárosi Ítélőtábla.

Az elsőfokú bíróság márciusban emberölés kísérlete miatt hat és fél év börtönre ítélte a vádlottat, azzal, hogy legkorábban büntetése kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlott és védője is fellebbezett.

A vádlott és a sértett 2020. november 12-én Budapesten az 1-es villamoson utazott. A vádlott az akkor kötelező járványügyi előírások ellenére úgy viselte maszkját, hogy az kizárólag a száját takarta. A sértett felszólította a vádlottat a maszk szabályos használatára. Emiatt szóváltás alakult ki köztük, és a vádlott többször megütötte a sértett fejét, és bele is rúgott.

A vérző fejű sértett a villamosvezetőhöz ment, arra kérte, hívjon mentőt, rendőrt, majd visszatért korábbi helyére. A vádlott megkérdezte tőle, hogy kihívta-e a rendőröket. A sértett azt válaszolta: azok után, amit a vádlott művelt vele, természetesen.

A vádlott ezután elővett egy 7 centiméteres kést, és „nem fogok verésért börtönbe menni, inkább meghalsz!” felkiáltással nyakon szúrta a sértettet.

Ezután a vádlott felszólította a villamosvezetőt, hogy nyissa ki a szerelvény ajtaját, és elmenekült. A sértettet, aki súlyosan megsérült, mentők vitték kórházba, ahol megműtötték.

Az ítélőtábla megállapította, hogy az elsőfokú ítélet tényállása megalapozott, de néhány ponton helyesbítették.

A késelést súlyosabbnak, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletének minősítették. A vádlott ugyanis azért szúrta nyakon a sértettet, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Emiatt nőtt a büntetés mértéke kilenc évre, a végrehajtási fokozata pedig börtön helyett fegyház.

Ráadásul a vádlott a bűncselekményt alig egy héttel azután követte el, hogy más tette miatt kiszabott büntetéséből feltételes szabadságra bocsátották, ezért ki kellett zárni a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

(MTI)