Hat év fegyházra enyhítették Budaházy György ítéletét

Hat év fegyházra enyhítették Budaházy György ítéletét

Másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben

- számolt be a Fővárosi Ítélőtábla döntéséről a Telex.

A 6 év fegyházbüntetésbe beleszámít annak az időnek egy része is, amit Budaházy eddig a börtönben töltött. Ezen kívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A többi vádlottnak szintén csökkentették a büntetését.

A másodfokú döntés során megjelentek Budaházy György támogatói is. Az ítélethirdetés után a résztvevők egy része elénekelte a Szózatot, ami miatt a bíró elrendelte a terem kiürítését. Budaházy támogatói nem akartak ennek eleget tenni. A terembe ekkor készenléti rendőrök érkeztek, de a bíró végül visszavonta az utasítást, így aztán mindenki a tárgyalóteremben maradhatott.

Egy éve, 2022 márciusában a Fővárosi Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárás után terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélte Budaházyt. Több másik vádlottat is tíz évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek (a másodrendűt például 14, a harmadrendűt 15 év fegyházra), de volt olyan is a vádlottak között, aki megúszta másfél év felfüggesztett börtönnel. Azonban tavaly decemberben Novák Katalin a kevesebb büntetést kapott vádlottak esetében kegyelmet adott.