Kiss Ambrus: a jelentős megtakarítás mellett is mintegy tízmilliárd forinttal nőtt a főváros energiaköltsége

Kiss Ambrus: a jelentős megtakarítás mellett is mintegy tízmilliárd forinttal nőtt a főváros energiaköltsége

A főpolgármester-helyettes közölte, 2021 utolsó negyedévében 5,5 milliárd forint volt az energiaszámla, 2022 negyedik negyedévében - a megtakarításokkal együtt is - 15,1 milliárd forint.

A fővárosi önkormányzat intézmény- és cégrendszere jelentős, hárommilliárd forintos energiamegtakarítást ért el 2022 utolsó negyedévében, de

emellett is mintegy tízmilliárddal nőttek az ilyen költségek 2021 azonos időszakához képest

- mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtöki budapesti háttérbeszélgetésén.

Kiss Ambrus közölte, 2021 utolsó negyedévéhez képest 2022 azonos időszakában a főváros intézményei és cégei gázfelhasználásban 41,3 százalékot, távhőben 37,2 százalékot, villamosenergiában 4,9 százalékot takarítottak meg.

A villamosenergia felhasználásának 83 százalékát három közszolgáltatás - a közvilágítás, a közösségi közlekedés és a vízszolgáltatás - teszi ki, és ezeknél minimális megtakarítást tudtak elérni - mondta a főpolgármester-helyettes, rámutatva arra: ezen a területen csupán annyi korlátozás volt, hogy a díszkivilágítást időtartamát csökkentették, illetve megpróbáltak "okos, de azért nagyon nagy" megtakarítást nem hozó intézkedéseket hozni.

Kiss Ambrus közölte:

2021 utolsó negyedévében 5,5 milliárd forint volt az energiaszámla, 2022 negyedik negyedévében - a megtakarításokkal együtt is - 15,1 milliárd forint.

Ha ezeket a megtakarításokat nem valósították  volna meg, akkor az energiaköltség 15,1 milliárd helyett 18,2 milliárd forint lett volna. Tehát hárommilliárd forintot tudtak megtakarítani - mondta az MTI szerint.

Kiss Ambrus szólt arról is, hogy a közvilágítás esetében nagy lépéseket nem lehet tenni, de 2022-ben a főváros közvilágítási cége kicserélt 6700 lámpatestet, és ezekkel idén hatnapnyi közvilágítás költségét takarították meg.

Megjegyezte, továbbra is takarékoskodásra kérték az intézményeket és a cégeket.

Kiss Ambrus ugyanakkor úgy fogalmazott: "bármennyit is megtakarítunk, kimozogni ezt a hatalmas energiaszámlát nem tudjuk." Idén nominálisan még magasabbak lesznek ezek az összegek - tette hozzá.

{block:lock_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}