Kötelező lesz az oltás a budapesti bentlakásos szociális intézmények dolgozóinak

Kötelező lesz az oltás a budapesti bentlakásos szociális intézmények dolgozóinak

Kötelező lesz az oltás a Főváros bentlakásos szociális intézményeiben a munkavállalóknak - számolt be csütörtök délután Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt írta, az érdekképviseletekkel és a járványügyi szakemberekkel egyeztetve arra jutottak, hogy nem lehet kötelezően előírni a védőoltást a munkavállalók számára, parancsszóra nem lehet bizalmat építeni.

A BKV azt kéri a fővárosi önkormányzattól, hogy ne legyen kötelező az oltás

A szakszervezetek szerint leállhat a budapesti tömegközlekedés, ha kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás - számolt be szerda este az RTL Híradó. Becslésük szerint a BKV-s dolgozók körülbelül 40 százaléka nincs beoltva, ezért azt kérik a fővárosi önkormányzattól, hogy ne tegye kötelezővé az oltás.

Más a helyzet azonban a bentlakásos szociális intézmények esetében, ezeknél nem várhat magára a döntés Karácsony szerint.

"A Főváros hajléktalanszállóiban és idősotthonaiban kötelezővé tesszük a védőoltás felvételét a dolgozók számára. Ezekben az intézményekben egyébként is 92 százalék feletti az átoltottság a foglalkoztatottak körében, de itt is van a legnagyobb veszélye egy esetleges járványgóc kialakulásának"

– fejtette ki.

A kereskedelmi dolgozók szakszervezete sem akar kötelező védőoltást

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete őszintén bízik benne, hogy a kereskedelmi ágazatban egyetlen munkáltató sem fog kötelező védőoltást előírni a munkavállalói számára - reagált a 24.hu megkeresésére a kereskedelemben dolgozókat tömörítő szakszervezet. Mint közleményükben írták, "ha valaki mégis kötelezővé tenne a védőoltást, az ezzel párhuzamosan azt is írja elő, hogy vásárlóként se lehessen oltási igazolvány nélkül az üzlet területére lépni."

A főpolgármester úgy véli, "a kormány hazudozással, korrupt beszerzésekkel, a kétes hatékonyságú kínai vakcina erőltetésével lerombolta az oltásba vetett bizalmat, és most az önkormányzatokra tolják a felelősséget, írjuk elő mi a kötelező oltást munkavállalóink számára. Legalább most vállalják a felelősséget, álljanak ki az emberek elé, és ne velünk végeztessék el a munkát. Ezt neveznék felelős kormányzásnak..."