Le Pen olyat tervez győzelme esetén, aminek nagyon nem fog örülni a francia zsidóság

Következetes, vagy túlzottan merész lépés?

A francia köztársasági elnöki székre a népszerűségi adatok szerint egyelőre a legesélyesebbnek tűnő Marine Le Pen meghökkentő nyilatkozattal rukkolt elő az Arutz Sheva 7 szerint: a bevándorlás és a nem keresztény jelképek/szokások visszaszorítását célzó intézkedéscsomagjában nem csak az iszlámra jellemző vallási öltözetek nyilvános viselését, valamint a halal vágást tiltaná be, de ugyanezek a megszorítások vonatkoznának a kipára és a kóser vágásra is.

A France 2 TV-nek nyilatkozva a politikus asszony azt is kiemelte:

az ő elnöksége alatt megszűnne a francia zsidók számára az izraeli-francia kettős állampolgárság lehetősége.

Hozzátette, hogy a gyakorlat csak más európai államok állampolgárai számára maradna érvényben.

Le Pen így indokolta a lépést:

"Izrael nem európai ország, és nem is tekinti magát annak."

A Nemzeti Front vezetője ugyanakkor leszögezte: csupán arra kéri a hazai zsidóságot, válassza meg nemzetiségét, "ez nem azt jelenti, hogy aki nem vallja magát franciának, annak mennie kell".

"Franciaország nyilván képes hosszú távra befogadni külföldieket (...), amíg azok tiszteletben tartják a francia törvényeket és a francia szokásokat, ami sokszor problémát jelent a bevándorlás kapcsán."

Kérdéses, hogy ez az állásfoglalás milyen hatással lesz a növekvő népszerűségű, szélsőjobboldalinak bélyegzett Le Pen választási esélyeire, hiszen a terv kapcsán versenytársai könnyen vádolhatják ismét antiszemitizmussal az elnökjelöltet.

Ez pedig könnyen csorbát ejthet azon a konszolidációs folyamaton, mely során a radikális vezető fokozatosan kiszorította a vállalhatatlan elemeket pártjából, és melynek az elemzők szerint sosem látott népszerűségét köszönheti. Emlékezetes, hogy a siker érdekében még apjával, a Nemzeti Frontot annak idején megalapító Jean-Marie Le Pennel is képes volt szembe menni.

A politikailag kockázatos lépés további olajat önthet a francia-izraeli diplomáciai konfliktus tüzére, ami a Charlie Hebdót ért támadás és a párizsi merényletek után robbant ki, s egész napjainkig fel-felvillan különböző ügyek kapcsán: ennek lényege, hogy az izraeli kormányzat arra apellálva igyekszik "haza hívni" a francia zsidó közösség tagjait, hogy Franciaországban nincsenek biztonságban az iszlám terrortól. Bár a francia kormány mindent elkövet, hogy ellensúlyozza ezt a folyamatot, az erősödő antiszemitizmus miatt egyre több zsidó dönt úgy, hogy inkább Izraelben próbál szerencsét.

Ilyen még nem volt: Népszerűségi rekordot döntött Marine Le Pen

A jobboldali pártvezér 26 százalékos népszerűségével magabiztosan vezeti a francia köztársasági elnöki posztért zajló versenyt.Legesélyesebb kihívója, Emmanuel Macron 21 százalékkal szellősen követi Le Pent, míg a korrupciós botrányával viaskodó Francois Fillon - akit korábban a legesélyesebb jelöltként tartottak számon - 18 százalékkal kullog a két politikus után.