A franciák betiltanák a nők utáni füttyögést

A 444 beszámolója szerint az ügyet a 34 éves államtitkár Marlene Schippa vállalta fel, aki célul tűzte ki a férfiak közterületi szexizmusának megállítását.

Az államtitkárt arról is kérdezték, hogyan fogja megkülönböztetni a törvény a zaklatást és a flörtölést, Schiappa szerint

„pontosan tudjuk hol az a határ, amin túl már fenyegetve érezzük magunkat az utcán”.

A francia rendőrséggel közösen dolgozik egy többpárti bizottság annak érdekében, hogy kialakítsák az utcai zaklatás pontos definícióját.

A francia sajtóban heves vita folyik arról, hogy kikényszeríthető lenne-e ez az intézkedés, de jogi szakértők szerint közterületen is megkülönböztethető a zaklatás és a beleegyezéssel történő kapcsolatfelvétel közötti különbség.

Schiappa szerint még a helyszíni bírság mértéke is eldöntendő kérdés.

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa, és megszabja azt a korhatárt, amely alatt egy gyerekről nem feltételezhető, hogy beleegyezéssel történt szexuális kapcsolat. Ez utóbbira azért van szükség az államtitkár szerint, mert a közelmúltban szexuális visszaélés és nem nemi erőszak miatt ítéltek el egy 28 éves férfit, arra hivatkozva, hogy a 11 éves áldozata beleegyezett a kapcsolatba.